Za nami VII edycja Kuchnia Polska Wczoraj i Dzis

Opublikowano: 29-06-2015

W dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** – „Dom Polonii”odbyła się VII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
 
KPWiD-logo
 
Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów i amatorów grillowania oraz zabawy na świeżym powietrzu. Również i w tym roku dopisała liczna frekwencja i słoneczna aura.
Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, połączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
Patronat honorowy nad imprezą odjęli:
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Radosław Szatkowski – Prezes Agencji Rynku Rolnego
– Jan Zalewski – Starosta Powiatu Pułtuskiego
– Krzysztof Nuszkiewicz – Burmistrz Miasta Pułtusk
Współorganizatorem konkursu jest Hotel Zamek Pułtusk*** Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” – „Dom Polonii”.
Wsparcie merytoryczne udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Od samego rana, do późnych godzin popołudniowych trwały kulinarne zmagania uczestników w najróżniejszych kategoriach.
Zawodnicy tegorocznego konkursu mieli za zadanie przygotować po sześć dań
przekąski zimnej lub gorącej z obowiązkowym wykorzystaniem polędwiczki z indyka i świeżych truskawek oraz sześć porcji dania głównego z użyciem fileta z suma ze skórą oraz wątróbki z suma.
Jako pierwsi wystartowali uczniowie szkół gastronomicznych, dopingowani przez swoich nauczycieli i kolegów. Ogółem wystąpiło dziewięć ekip uczniowskich wybranych przez Kapitułę Organizacyjną Konkursu spośród wielu zgłoszeń nadesłanych z całej Polski. Taka, rosnąca z roku na rok frekwencja bardzo cieszy organizatorów, oznacza to, że młodzi ludzie poważnie myślą o swojej karierze zawodowej i nie boją się nowych wyzwań.
Zmagania zawodników oceniały dwa profesjonalne składy jury pod przewodnictwem Adama Michalskiego:
Jury Techniczne i Profesjonalne Jury Degustacyjne
Waldemar Hołówka
– Krzysztof Sutkowski
– Jacek Sulich
– Marcin Szachowicz
– Piotr Kuziela
 

 

Jury Smakoszy (złożony ze smakoszy i zaproszonych gości):
Barbara Adamczewska
– Agnieszka Świetliczna
– Łukasz Birek
– Agnieszka Glamowska
– Iwona Ciechan
 
 
W samo południe – tradycyjnie, jak co roku – rozpoczął się marsz paradny wokół rynku miejskiego z udziałem kucharzy i kawalkady motocyklistów z Gold Wing Club of Poland, przy akompaniamencie Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk.
Na zakończenie parady na podzamczu został oddany salut z XVIII wiecznej armaty. Od tak mocnego wejścia kulinarne zmagania rozpoczęli profesjonaliści.
 

 

Profesjonalne Jury Degustacyjne:
Mirosław Drewniak
– Krzysztof Szulborski
– Krzysztof Wojtal
– Konrad Birek
– Jacek Sulich
 

 

Jury Smakoszy (złożony ze smakoszy i zaproszonych gości):
Piotr Adamczewski
– Bożena Sikoń
– Jolanta Domańska
– Andrzej Grabarczyk
– Kamil Topólski
Jury bardzo rygorystycznie oceniało pracę startujących kucharzy, ponieważ zwycięzca otrzymuje nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
Obserwatorami z ramienia MTP były Donata Paszkiewicz i Agnieszka Glamowska.
Sędziowie oceniało czystość na stanowiskach, sposób wykorzystania produktów, użycie technik kulinarnych, prawidłową obróbkę, a także umiejętności organizacyjne. Bardzo duży nacisk jury kładło na smak dania, odpowiednią jego aranżację, sposób podania i zgodność z podaną wcześniej recepturą.
Podczas trwania kulinarnych zmagań zgromadzona publiczność mogła bawić się przy muzyce, która dobiegała ze sceny.
Nie zabrakło też pokazów tańca i najróżniejszych konkursów, głównie dla dzieci np. ”Fantazyjna kanapka”, „Picie shake owocowego na czas”, „Fantazyjna dekoracja tarty owocowej”.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz Polskiej Grupy Carvingowej rzeźbienia w owocach i warzywach, co bardziej odważni mogli spróbować swoich sił pod bacznym okiem mistrzów.
Sporo emocji wzbudziły także konkursy dla motocyklistów, amatorów, aktorów i dziennikarzy.
Wieczorem o godzinie 19: 00 rozpoczęła się Gala Diner, którą wraz z Pawłem Pochwałą poprowadzili Stefan Birek i Adam Michalski.
Gościem honorowym był Tadeusz Nalewajk – wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
 
Po wręczeniu podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do zorganizowania VI I edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nastąpił kulminacyjny moment wieczoru – ogłoszenie wyników :
Kategoria Profesjonaliści
I miejsce
Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz –  Restauracja Art Deco – POLANICA ZDRÓJ
Zwycięzcy otrzymali nominację do półfinału KPP oraz Puchar Gran Prix – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie konkursowe.
Zwycięskie dnie to przystawka:
Polędwiczka z Indyka z selerem naciowym, tatarem z truskawek , foie gras, chips z pieczywa
 
Danie główne:
Filet suma z boczkiem, puree z jabłka, wątroba z suma w cieście, jarmuż, boczniak, sos jabłkowy
 
II miejsce
Cezary Powała i Sebastian Stellwag – Nestle Polska – WARSZAWA
zawodnicy otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Profesjonaliści
Przystawka:
Polędwiczka z indyka/truskawki/trawa żubrowa/konopie/rabarbar
 
 

 

Danie Główne:
Sum/wątroba z suma/chrzan/zsiadłe mleko/bób/ziemniaki
 
 
III miejsce
Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk – Hotel Ambasadorski – RZESZÓW
 
 
Przystawka:
Polędwiczka z indyka z tymiankiem, kruchym ciasteczkiem i chutneyem truskawkowym
 
 
Danie Główne:
Smażony sum w szarym sosie z musem z wątróbki i galaretką pietruszkową
 
 
W konkursie dla młodzieży Jury przyznało:
I miejsce – Adam Rzęski i Patryk Kamiński – ZSG im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ, otrzymali także Puchar Smakoszy – wyróżnienie za najsmaczniejsze danie w kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych
II miejsce – Wojciech Truk i Ilona Kruczek – Technikum „Lider” – LUBLIN
III miejsce – Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – TGH im. Stanisława Bergera – WARSZAWA
 
 
W pozostałych konkursach:
Motocykliści:
I miejsce   – Beata i Waldemar Rykaczewscy
II miejsce   – Teresa Przeradzka i Halina Kisielewska
III miejsce   – Danuta i Arek Krysiak
Amatorzy (widzowie TVP):
I miejsce   – Angelika Pochmara i Daniel Witkowski
II miejsce   – Rafał i Katarzyna Rutkowscy
III miejsce   – Bożena i Wiesław Kapczyńscy
Aktorzy i dziennikarze
I miejsce   – Piotr Maślak i Patryk Tajl
II miejsce – Agnieszka Anulewicz i Grzegorz Gerek
III miejsce – Andrzej Grabarczyk i Katarzyna Maślak
 
Kapituła Organizacyjna Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” co roku przyznaje tytuł Honorowego Ambasadora Kuchni Polskiej, za szczególne osiągnięcia w propagowaniu kuchni polskiej w kraju i za granicą. W tym roku to wyjątkowe wyróżnienie otrzymał Robert Sowa.
 
 
Tradycją konkursu jest zbiórka funduszów dla potrzebujących, w tym roku cały dochód z licytacji owocowych rzeźb został przekazany na pomoc chorym dzieciom.
Wszystkim ekipom kucharskim, które zakwalifikowały się do VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, Sponsorom dziękujemy za przychylność, a Jurorom za ciężką pracę.
Zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w przyszłorocznej VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” – Pułtusk 2016.
 
W imieniu
Kapituły Organizacyjnej
Piotr Szczygielski