Gęsina nie tylko na św. Marcina!
Opublikowano: 11-07-2017
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu II edycja „Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’
1.Damian Broda , Sebastian Guziur – Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza
2.Kamil Skrok , Jakub Włodarczyk – Restauracja Filharmonia Smaku – Łódź
3.Dawid Pluta , Jędrzej Lewandowski – Zielona Górka – Pabianice
4.Bartłomiej Kornacki , Przemysław Gościniak – Hotel Centrum Sosnowiec Restauracja Warszawska
5.Adam Kowalski , Jarosław Komala – Hotel Jan Sander w Rąbieniu
6. Łukasz Grabowski , Mariusz Roch – Restauracja Symfonia Smaku Gliwice
7. Sebastian Stellwag , Martyna Rusin – Zielnik Bistro – Katowice
8. Urszula Ruszewska , Edyta Gulan – Kredens Smaku Suwałki
9.Przemysław Staniek , Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska , Koszalin
10. Jakub Botta , Artur Sulkowski – Restauracja Inny Wymiar – Warszawa
11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco , Łódź
12. Marcin Molik , Patryk Robak – Restauracja Drukarnia – Warszawa
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Ekipa rezerwowa :
1.Dawid Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis – Grudziądz
Serdecznie zapraszamy do udziału w II edycji Konkursu Kulinarnego „ Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’ , który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2.
Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni , Stowarzyszenie EURO Toques , Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie „
W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.
Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania . Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.
Celem konkursu jest promocja kucharzy , pokazanie ich umiejętności i wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu : gęsiny.
Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny ‘’ Wartość żywieniowa gęsiny ‘’ , którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska , dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego .
Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny przez sponsora strategicznego Gastro Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna : zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym , stół roboczy ,płyty indukcyjne , piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno –sprzętowe : cyrkulator sous-vide z wanną , pakowarka próżniowa , stół grzewczy z nadstawką grzewczą .
Ekipy startujące będą zakwaterowane w Hotelu Piemont u J. Kilińskiego 25
/ odległość 300 m od Hotelu Fabryka Wełny /
Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00
Sala D I piętro.
Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10,00 – restauracja Przędzalnia.
I tura – godz. 10,00 – 11,40
II tura – godz. 11,40 – 13,20
III tura – godz. 13,20 – 15,00
Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.
Skład jury degustacyjnego :
- Jerzy Pasikowski – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
- Giancarlo Russo – Mistrz Kuchni włoskiej
- C-Michel Labarre – Mistrz Kuchni francuskiej
- Robert Sowa – Mistrz Kuchni , restaurator
- Jean Bos – Mistrz Kuchni molekularnej
- Kurt Scheller – Mistrz Kucharski
- Theofilos Vafidia – Gastronom , osobowość telewizyjna
Skład jury technicznego :
- Tomasz Purol – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni
- Patryk Dziamski – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni
- Tomasz Szymański – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex
Przewidywane nagrody : I , II , III miejsce
– Statuetka
– Puchar
– Dyplom
– nagrody od sponsorów
– nagroda niespodzianka
18 sierpnia 2017 r. wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej , polskiej piosenkarki i autorki tekstów , reprezentantki podczas 60 Konkursu Eurowizji w 2015 r oraz Big Band Fabryka Wełny – orkiestra jazzowa . Będziemy mogli posłuchać w ich wykonaniu muzyki „ złotej ery jazzu”. W skład zespołu wchodzą znani muzycy z Łodzi oraz Kuba Raczyński .
Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler , restaurator , autor książki kulinarnej „ Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Mrozem , znanym kucharzem gospodarzem kulinarnego programu TVP1 „ Polski grill ‘’.
Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna z najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.
Obsługa artystyczno- muzyczna wieczoru będzie należała do zespołu Capri New Beat .
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas uroczystej gali
19 sierpnia 2017 r. godz. 19,00 / I piętro
Sponsorzy Konkursu:
Krajowa Rada Drobiarstwa, Zakłady Mięsne PAMSO, Bonduelle Polska S.A,
Unilever Food, Zakłady Mięsne ZYGA, IGLOTEX , Partner Center , DEBIC , Master Martini Polska Sp. Z o.o. , BUKAT Hurtownia Warzyw i Owoców , Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu , DeCare Przysmaki Świata oraz Bonne Maman , ORLEMANS Foods Polaka , FARUTEX , Inter Europol Piekarnia Szwajcarska ,
ECOLAB , FUSION GUSTO Polska , AVIKO , GASTRO MAGIC SERVICE , Zakład Mięsny GROT , Fabryka Porcelany Ćmielów AS, CID LINES Sprzedaż I Dystrybucja Chemii , ORSO Pracownia Rzeźbiarska .
Główny Partner Merytoryczny konkursu : Krajowa Rada Drobiarstwa
Patronat medialny :
Poradnik Handlowca , Przegląd Gastronomiczny , Hotelarz , Szef Kuchni , Kuchnia + , Hotelarz , Restauracja , www.papaja.pl , NewGastro.pl , Gastrona.pl , Kucharze – sewris.pl , Życie Pabianic, Epainfo , AgroPasja , Łódzka Gazeta Wyborcza .
Patronat merytoryczny nad konkursem objęli :
Klub Szefów Kuchni , Euro Toques , Doceń Polskie .