4 Food & Drink Festival

Opublikowano: 04-02-2013

Miło nam zakomunikować, że jużw marcu odbędzie się 4. edycja Food&Drink Festival w Lublinie. 
W dniu 12 marca bieżącego roku będziemy gościć ponownie współtwórcę techniki sous vide Bruno Goussault. Po długich namowach mistrz przyjął po raz kolejny zaproszenie firmy Multivac do przeprowadzenia drugiego szkolenia jako kontynuacji ubiegłorocznego seminarium na temat sous vide dla polskich szefów kuchni. Będzie to rozszerzenie tematyczne ubiegłorocznego wstępnego seminarium poświęconego filozofii i idei techniki gotowania w niskich temperaturach. W tym roku mistrz Goussault skupi się na przekazaniu konkretnej wiedzy. Warsztaty przyjmą formę praktyczną włącznie z gotowaniem oraz udziałem czynnym uczestników szkolenia.
4FD_Festival


Zakres marcowych warsztatówbędzie obejmował między innymi takie zagadnienia jak:
• podanie czasów i temperatur dla konkretnych produktów,
• wydłużony termin przydatności dla produktów zapakowanych próżniowo i ugotowanych w porównaniu z produktami ugotowanymi tradycyjnymi metodami,
• bakteriologiczne ryzyko przy podawaniu produktów ugotowanych dwiema powyższymi metodami,
• zagrożenia bakteriologiczne i organoleptyczne produktów przy metodzie sous vide i tradycyjnym gotowaniu,
• określanie terminów trwałości produktów przygotowanych metodą sous vide,
• tematyka produktów przygotowanych w krótkim, średnimi długim czasie gotowania i inne.
Ponadto uczestnicy szkolenia jako pierwsi w Polsce będą mieli okazję zapoznania się z komplementarną do sous vide innowacyjną technologią pieczenia w próżniowych opakowaniach foliowych Mylar Cook.
Dr Bruno Goussault jest prawdziwym twórcą techniki kulinarnej sous vide oraz wielką sławą i praktykiem w tej dziedzinie na świecie. 70-letni już kucharz naukowiec aktywnie działa na całym świecie rozwijając technikę sous vide.
Bruno Goussault rozpowszechnił proces sous vide w wielu restauracjach, hotelachi koncernach gastronomicznychwe Francji, Japonii, Hongkongu, na Filipinach i w Stanach Zjednoczonych,umożliwiając im produkcję wysokiej jakości żywnościbez konserwantów. Sous vide to zarazem sztuka kulinarnado stosowania przez restauratorów, jak też potężne narzędzie do wykorzystania w przemyśle. Bruno Goussault zaprojektował wiele linii produkcyjnych posiłków i dań gotowych wykorzystujących tę technikę. Obecnie Bruno Goussault koncentruje się na działalności edukacyjnej szkoląc szefów kuchni na całym świecie. Uczniami Goussault byli najsłynniejsi szefowie kuchni na świecie, jak na przykład Heston Blumenthal, Grant Achatz, Ferran Adria, ThomasKeller, Poul Bocuse, Alessandro Stratta, Joel Robuchon czy Alain Ducasse. Bruno Goussault szkolił również Anne Sophie Pic, jedyną kobietę, która uzyskała trzy gwiazdki Michelin.W słynnym Cousine Solution w USA oraz swojej akademii kulinarnej w Paryżu Centre de Recherche et d’Études pour l’Alimentation (CREA) dr Bruno Goussault pracuje nad rozwojemi doskonaleniem techniki sous vide oraz prowadzi szkolenia dla kucharzy z całego świata. Asystują mu w tym często wielkie sławy kulinarne jak np. Joel Robuchon czy Anne Sophie Pic.

Tegoroczne spotkanie z Bruno Goussault odbędzie się tylko 12 marca 2013 roku i w związku z formułą spotkania ilość miejsc jest ograniczona.Głównymi sponsorami cyklu spotkań ze światowej sławy autorytetami są: Multivac, Sokołów i Limito a organizatorem imprezy Food & Drink jest Centrum Konferencyjno-Wystawiennicze Etiuda w Lublinie.

Zapisy oraz więcej szczegółów na stronie internetowej www.foodanddrink.pl. Wszystkich zwolenników pogłębiania wiedzyod najlepszych, serdecznie zapraszamy do udziału w drugim już spotkaniu z Bruno Goussault.