5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Opublikowano: 27-03-2019
W dniu 27 kwietnia 2019 roku na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, który jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Organizatorami V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotelu Bristol w Rzeszowie.
Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków Kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Uczestnicy Festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
Przedmiotem Festiwalu jest danie główne i deser.
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Comber z sarny
- Olej z esencją masła
Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji deser.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:
- Owocowe runo leśne.
- Sery długodojrzewający Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir.
- Produkty CHEFS CULINAR
- Aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).
- Produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
Zgłoszenia do Festiwalu należy przesyłać obowiązkowo na konkursowych drukach zgłoszeniowych. Druk zgłoszeniowy dostępny jest na branżowych stronach internetowych.
Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 15 kwietnia 2019 roku na adres: w.holowka@holsongroup.eu oraz j.pyra@bristol-rzeszow.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Festiwalu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 17 kwietnia 2019 roku.
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Festiwalu (drogą elektroniczną na adres: w.holowka@holsongroup.eu , j.pyra@bristol-rzeszow.pl).
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Festiwalu w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Waldemar Hołówka 609 548 355 lub Janusz Pyra tel. 602 392 274Festiwal ma zasięg ogólnopolski i ma charakter imprezy otwartej.
Tutaj znajdziesz : Regulamin Konkursu
Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłoszeniowy