Ale Pasztet !

Opublikowano: 21-09-2015

V Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet !” 

W dniu 24-25 paździednika 2015 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się piąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”.

 Konkurs odbędzie się w kategoriach:

  • 24/10/2015 – Kucharze profesjonalni
  • 25/10/2015 – Amatorzy
  • 25/10/2015 – Uczniowie szkół gastronomicznych

  Zwycięzca Konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro-2016. 

Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.          

Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. 

logotypy

Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski. 

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe w kategorii KUCHARZE PROFESJONALNI należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia  15 października 2015 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe w kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia  15 października 2015 roku na adres: TomaszPrzybylowski@kliczkow.com.pl

Wszystkie zgłoszenia Konkursowe w kategorii AMATORZY należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia        15 października 2015 roku na adres: m.leszczynski@borydolnoslaskie.org

Każda nadesłana receptura musi zawierać (druk zgłoszeniowy do pobrania):

  • nazwę potrawy
  • zdjęcie potrawy
  • wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 10 porcji
  • opis wykonania dań
  • informacje o źródłowym pochodzeniu receptur (własna lub zapożyczona)

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z  Piotrem  Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl

O zakwalifikowaniu drużyny do Konkursu decyduje KAPITUŁA KONKURSU.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 17 października 2015 roku.

W Konkursie bierze udział do 10 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń z Polski oraz ewentualnie 2 dodatkowe zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatorów.

Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna (6 porcji) i danie główne (6 porcji).

Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu)

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:    

 – comber z królika 

 – grzyby suszone i/lub mrożone

 – miód

 – runo leśne (jagody, maliny, jeżyny …)

 – kasza jaglana

Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy maja 90 minut.

Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia : 

 – stół roboczy

 – stół roboczy ze zlewem

 – stół prezentacyjny

 – piec konwekcyjno-parowy + GN-y

 – kuchenkę indukcyjną jednopłytową – 2 szt.

 – dodatkowe gniazda prądu – 3 szt.

Organizator zapewnia uczestnikom Konkursu:

 – nocleg i wyżywienie 23/24/25 października 2015 – KUCHARZE PROFESJONALNI

 – nocleg i wyżywienie 24/25/26 października 2015 – UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

 – produkty tj. :

  • Comber z królika –     12 szt. (ok. 1 kg)
  • Grzyby suszone –     50 g (mix)
  • Grzyby mrożone –   200 g (mix)
  • Miód –   100 g
  • Maliny mrożone –   200 g
  • Jagody mrożone –   200 g

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Zabrania się :

  – Używania dodatkowych źródeł energii cieplnej (np. . frytownica, dodatkowe kuchenki indukcyjne, 

  thermomix, schładzarka itp.). Użycie innego źródła energii cieplnej, aniżeli to, które jest na wyposażeniu

      stanowiska Konkursowego, może nastąpić tylko i wyłącznie na zasadzie zamiany urządzenia na inne.

– Stosowania sztucznych dekoracji

– Przygotowanych wcześniej dekoracji i dodatków (Wszelkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane

podczas konkursu w regulaminowym czasie konkursowym)

– Stosowania gotowych sosów 

– Stosowania gotowych farszów

– Stosowania wcześniej uformowanego lub wyporcjowanego mięsa (wyjątek stanowi pasztet wykorzystywany

do przyrządzenie przekąski)

Dopuszcza się :

– Warzywa, zioła i owoce – umyte, obrane, nie krojone

– Grzyby – umyte, blanszowane, nie krojone

– Ziemniaki / cebula – obrane, nie krojone

– inne mięsa nie dostarczone przez organizatora – mięso – odkostnione, obrane z błon, nie zamarynowane

– Ciasto podstawowe – neutralny smak

– Użycie ciekłego azotu jako jednej z technik kulinarnych

– Użycie cyrkulatora (Sous Vide) jako jednej z technik kulinarnych

– Użycie dodatkowych źródeł energii cieplnej przy rezygnacji z użycia jednej z kuchenek indukcyjnych lub pieca konwekcyjno-parowego

Tutaj znajdziesz : Regulamin Profesjonaliści

Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłoszeniowy Profesjonaliści

Tutaj znajdziesz : Regulamin Uczniowie

Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłoszeniowy Uczniowie