Co będą jeść gwiazdy na festiwalu Open’er 2017?

Opublikowano: 30-06-2017

Organizator Festiwalu Open’er 2017, firma Alter Art postanowiła w tym roku po raz kolejny ugościć koncertujące gwiazdy i rozwijać swój projekt restauracyjny dla artystów występujących na Open’er Festival. We współpracy z firmą Ulala Chef powstaje w strefie backstage specjalna restauracja dla artystów, gdzie topowy polski szef kuchni Sebastian Olma serwować będzie swoje autorskie menu. Tym samym artyści występujący w tym roku na festiwalu będą mieli styczność z kolejną formą sztuki – sztuką kulinarną i jej twórcą, w najlepszym polskim wydaniu. 

Chef Sebastian Olma to jeden z najzdolniejszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia. Zwycięzca tytułu TOP CHEF Polska, który doświadczenia nabierał pracując w uznanych londyńskich restauracjach z ikonami brytyjskiej kuchni takimi jak Gordon Ramsay i Tom Aikens. 

chef Olma pracuje nad menu restauracji

„Już ponad 3 lata pracuję w Polsce jako szef kuchni po powrocie z UK. Podczas tej pracy udało mi się skomponować wiele ciekawych dań. Traktuję menu, które przygotowałem na Open’era trochę jak podsumowanie tego okresu pracy i myślę, że można je nazwać małą wisieńką na torcie mojej dotychczasowej kariery”. 

Pięciodaniowe menu degustacyjne ma swoją wersję wegetariańską oraz wegańską, zgodnie z oczekiwaniami wielu artystów goszczących na festiwalu. Jednak nie zabrakło też specjałów dla osób jedzących ryby i mięsa. Głównym założeniem chefa podczas komponowania karty była chęć przedstawienia gościom, którzy odwiedzą restaurację, jak najbogatszej selekcji polskich produktów, choćby takich jak: twaróg garwoliński, leśne polskie grzyby, wędzone mazurskie ryby czy troć z Bałtyku.

Dla kucharza dobór wysokiej jakości składników to dopiero początek pracy nad menu. Równie wielką wagę przykłada chef do tego, aby tradycyjną polską kuchnię pokazać w nowoczesnej i wyjątkowo lekkiej wersji, która świetnie współgrać będzie z klimatem letniego festiwalu, jakim jest Open’er. Pojawią się takie dania jak chłodnik z botwinką i szczawiem, twaróg garwoliński połączony z miętą i groszkiem, wegetariańskie pierożki z kalarepy z pieczonymi warzywami czy arbuz z syropem z kwiatu bzu. 

Szparagi z wedzonym twarogiem i świeżymi ziołami

„Jesteśmy podekscytowani wspólną pracą nad tym projektem z chefem Olmą. Móc obserwować tego utalentowanego kucharza tworzącego i dopracowującego specjalne menu to wielka przygoda i przyjemność. Cieszymy się, że to właśnie Sebastiana zarekomendowaliśmy naszemu Klientowi, firmie Alter Art Festival, zaczynając ten projekt kilka miesięcy temu i jesteśmy przekonani, że artyści goszczący w restauracji wyjadą z festiwalu urzeczeni tym doświadczeniem.” – podkreśla Agnieszka Górska z Ulala Chef

kucharz przygotowuje ptysie

Ciekawe fakty:

  • Restauracja dla artystów festiwalu Open’er 2017 zostanie zbudowana od zera, na łące lotniska Babie Doły w Gdyni. Cała restauracja będzie mieścić się w wielkim, klimatyzowanym namiocie zbudowanym przez Alter Art Festival.
  • Sale restauracyjne będą miały łączną powierzchnię 250 m2
  • W pełni wyposażona, profesjonalna kuchnia restauracji będzie miała powierzchnię 150 m2
  • Chef Sebastian Olma będzie w kuchni pracował z 10-osobowym zespołem
  • Podczas 4 dni pracy restauracji zostanie wydanych w restauracji ponad 2500 posiłków
  • Obsługa kelnerska restauracji to zespół liczący 11 osób wraz z managerem obsługi
  • Restauracja serwować będzie menu degustacyjne w 3 wersjach – wegańskiej, wegetariańskiej i menu mięsne
  • Menu degustacyjne składać się będzie z 5 dań, poprzedzą je trzy maleńkie przekąski od chefa – amuse bouche
  • Restauracja będzie wydawać śniadania, lunche, kolacje oraz przekąski w nocy
  • Restauracja jest pierwszym tego typu i tej skali przedsięwzięciem w Polsce
  • Prace nad restauracją dla gwiazd trwały przez 10 miesięcy

Ulala Chef to pierwsza i jedyna w Polsce platforma internetowa do rezerwacji szefów kuchni na prywatne przyjęcia oraz inne wydarzenia. Młoda, innowacyjna firma, założona dwa lata temu, działa już w całej Polsce i współpracuje z ponad setką najlepszych polskich kucharzy. Ma ambicje wpływać na kształt polskiej sceny kulinarnej i pozwala gościom przy stole z naprawdę bliska docenić talent polskich kucharzy. 

www.ulalachef.com