Znamy uczestników „Czas na rybę!”
Opublikowano: 14-09-2022
Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali o tym kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby na tamtejszym zamku zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!”.
Konkurs odbędzie się w dniach 1 i 2 października jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Głównym produktem jest karp, a obowiązkowym dodatkiem suszone owoce. Rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota) i profesjonalni Szefowie Kuchni (niedziela). W sumie na konkurs nadeszło 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn Szefów Kuchni.
Konkurs odbędzie się w dniach 1 i 2 października jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Głównym produktem jest karp, a obowiązkowym dodatkiem suszone owoce. Rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota) i profesjonalni Szefowie Kuchni (niedziela). W sumie na konkurs nadeszło 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn Szefów Kuchni.
Uczniów ocenią kucharze ze stowarzyszenia Euro – Toqes Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski i Michał Proć.
Jurorami dla profesjonalistów są: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Gawlik, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski i Jarek Uściński.
Głównymi organizatorami konkursu „Czas na rybę!” są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro – Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp sp. z o.o. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska. Potrawy uwieczni Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna. Zapraszamy.
Zakwalifikowani Szefowie Kuchni:
- Bartłomiej Biały & Karolina Dąbrowska
- Arkadiusz Chwałek & Marek Tomaszewski
- Emil Klimas & Dominik Świątecki
- Paweł Kucharski & Paweł Polakowski
- Przemysław Szwak & Michał Just
Zakwalifikowani uczniowie:
- Łukasz Dominiak & Rafał Dzedzej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
- Piotr Duda- Klimaszewski & Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
- Paulina Kociuba &Martyna Moś z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach
- Julia Masierak & Kamila Jarosz z Technikum Gastronomicznego Lider w Lublinie
- Norbert Nowak & Kacper Michniewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Dawid Sekuła & Igor Zborowski z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej
Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim i Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro- Toques Polska. Wydarzenie zawsze odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.
***
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.