Dinner with a view, vol. 2 MORZE

Opublikowano: 25-07-2016

Już 03 września Malika rozpali kolejne ogniska, aby wydać drugą już kolację w ramach cyklu ,,Dinner with a view“. Tym razem tematem spotkania będzie MORZE. Na bałtyckiej plaży trzech szefów kuchni ugości ponad 50 osób. Inicjatorka cyklu Malika zaprosiła do gotowania gościa specjalnego z Włoch – Vivianę Varese i Pawła Twerjanowicza szefa kuchni hotelu DOM Zdrojowy – partnera organizacyjnego wydarzenia.

Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicja- torka projektu Malika zaprasza do opracowania wspólnego menu wybitnych szefów kuchni, którzy następnie wspólnie przyrządzają dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych w pięknych miejscach Polski – nad rzeką, morzem i w górach. Miejsce wydarzenia jest też kluczem wyboru produktów użytych do przyrządzania dań.

Dinner with a view, vol. 2 MORZE

Drugie ze spotkań w ramach cyklu odbędzie się już 03 września na plaży w Jastarni. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Viviana Varese (szefowa kuchni odznaczonej gwiazdką Michelin włoskiej restauracji ,,Alice Restorante“) oraz Paweł Twerjanowicz (szef kuchni restauracji w hotelu Dom Zdrojowy) przygotują wspólną kolację na bazie produktów pochodzących głównie z Pomorza, stosując 7 różnych technik gotowania na ogniu. Tym razem menu będzie dla zaproszonych gości zupełnym zaskoczeniem i zostanie ujawnione tuż przed począstunkiem. Mistrzowie zapraszają na kulinarny spektakl ponad 50 gości którzy zasiądą przy stole z widokiem na Morze Bałtyckie, zaaranżowanym w zgodzie z otaczającą naturą przez stylistów magazynu KUKBUK.

Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale głównie doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum morskich fal. Za każdym razem to głównie przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia. Przy stole zasiadają wyjątkowi goście, partnerzy biznesowi i dziennikarze, o których obsługę dba manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen.

Pierwsze spotkanie z cyklu ,,Dinner with a view“ pod hasłem Rzeka odbyło się w czerwcu. Kolację na ogniu przygotowało trzech wybitnych szefów kuchni: inicjatorka cyklu Ewa Malika Szyc Juchnowicz, gość specjalny ze Słoweni – Ana Roš i Witek Iwański (szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil). Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni. Relacja filmowa jest dostępna pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=lEEsMU8hyMI.

Kolacje „Dinner with a view” mają formułę spotkań otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Zaproszenie na najbliższe spotkanie MORZE można kupić na stronie http://zdrojowy.com.pl/pakiety/dinner-with-a-view/

Więcej informacji na www.dinnerwithaview.com.pl oraz stronach internetowych partnerów wydarzenia: zdrojowy.com.pl/ i www.drirenaerisspa.pl.
……………………..
Szefowie drugiej edycji „Dinner with a view”

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.

Viviana Varese – urodzona w Salerno – włoska szefowa kuchni, którą zawodowa ścieżka wyprowadziła poza granice rodzinnej Kampanii. Viviana rozwijała swe umiejętności w różnych restauracjach (w tym w Alberetcie, u słynnego Gualtiero Marchesi oraz w El Celler de Can Roca w Gironie), aż w końcu w 1999 roku otworzyła pierwszą restaurację, „Il Girasole” w Orio Litta w okolicy Lodi. Nieco później Viviana poznała Sandrę Ciciriello. Spotkanie zostało uwieńczone otwarciem Alice Ristorante w Mediolanie w 2007 roku oraz pierwszą gwiazdką Michelina w 2011 roku. W maju 2015 r. Viviana została gastronomicznym ambasadorem Expo 2015 w Mediolanie.

Paweł Twerjanowicz – na co dzień executive chef w Hotelu **** SPA & Family Dom Zdrojowy, ale przede wszystkim znakomity szef kuchni, trener i doradca kulinarny, absolwent stażu we Francuskim Instytucie Paul’a Bocusa w Lyonie. Doświadczenie zdobywał na stażach w europejskich restauracjach, między innymi w Austrii, Grecji czy we Włoszech. Jego kuchnia to fuzja smaków basenu Morza Śródziemnego z Bałtykiem i Kaszubami. Cechą charakterystyczną kuchni Pawła jest prostota podania, ponieważ najważniejszy jest smak.

…………………………….
Partner organizacyjny
Partnerem drugiej kolacji jest Hotel****SPA & Family Dom Zdrojowy – wyjątkowe miejsce na Półwyspie Helskim, położone między Zatoką Gdańską i Bałtykiem. Bliskość piaszczystej plaży, nadmorski klimat, przytulne pokoje, Klinika Zdrowia i Urody oraz wspaniała strefa rekreacyjna gwarantują Gościom relaks na najwyższym poziomie.
………………………………..
Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications.