EXPO Kulinaria 2009 / Chorzów ? Katowice / 5-6.12.2009

Opublikowano: 30-10-2009

image001c.pngW dniach 5-6 grudnia 2009 w Hali Wystawowej Kapelusz w WPKiW w Chorzowie odbędą się Targi expoCULINARIA poświęcone sztuce kulinarnej. Wspólnie z Akademią Kulinarną Kurta Schellera – kuchmistrza i trenera kucharskiego oraz Polską Akademią Gościnności przeprowadzimy okolicznościowy program promocyjno – rekomendacyjny „Przedświąteczny Koncert Smaków”

 

POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI  FUNDACJA PROEDUKACYJNA – EU REG.NR / KRS 0000215176

PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com ; info@hospitalityroyal.com

Szanowni Państwo,

W dniach 5-6 grudnia 2009 w Hali Wystawowej Kapelusz w WPKiW w Chorzowie odbędą się Targi expoCULINARIA poświęcone sztuce kulinarnej. Wspólnie z Akademią Kulinarną Kurta Schellera – kuchmistrza i trenera kucharskiego oraz Polską Akademią Gościnności przeprowadzimy okolicznościowy program promocyjno – rekomendacyjny „Przedświąteczny Koncert Smaków” W programie udział biorą wyłącznie wystawcy expoCULINARIA 2009.

1. Kucharze z restauracji ze Śląska, Polski oraz z zagranicy:

3. Dostawcy – firmy, przedsiębiorcy lokalni i ponadlokalni, którzy zaopatrują rynek gastronomiczny –

restauracje oraz catering w produkty i półprodukty spożywczo-kulinarne:

4. Szkoły gastronomiczne i hotelarskie z regionu Śląska, których uczniowie uczą się praktycznego

wykonywania zawodu lub marketingu gastronomiczno-kulinarnego: Jury w składzie:

Kurt Scheller – AKKS i Zbigniew Kowalski – PAG

W przypadku kuchmistrzów:

oceniać będzie umiejętność i jakość układania menu pod kątem przedstawienia i scharakteryzowania nuty i gamy smakowej potrawy w celu zaoferowania jej konsumentowi, kuchmistrzowie przystępują do konkursu – programu na zasadach dobrowolności, rejestrują się w GlobeExpo, dokonują wpisowego oraz przesyłają do 29.11.2009 opracowane przez siebie menu:

2 przystawki

2 zupy

1 danie mięsne

1 danie rybne

1 danie makaronowe

1 danie warzywne

2 desery

jedno z tych dań / potraw powinno być daniem z kuchni międzynarodowej pozostałe mogą być potrawami kuchni polskiej czy też regionalnej POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI – FUNDACJA PROEDUKACYJNA – EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com ;  info@hospitalityroyal.com opis dań w menu ma być krótki, ale ma z niego wynikać nuta lub gama smakowa zachęcająca do zamówienia potrawy; nie opisujemy receptur potrawy ani sposobu ich wykonania!

menu powinno być opisane max. na dwóch stronach w formacie A4 w szacie graficznej odpowiadającej marce oraz wizerunkowi marketingowemu restauracji, na materiale / papierze, tak jak w obowiązującej karcie menu, menu przeznaczone do oceny nie musi zawierać cen.

Wszelkie dodatkowe informacje uzyskają Państwo pod numerem telefonu: 0 601 594 450

(Zbigniew Kowalski).

Z nominowanymi do rekomendacji kuchmistrzami przeprowadzone będą krótkie spotkania na stoisku w dn. 05.12.2000. Laureaci otrzymają w dn. 06.12.2009 imienne okolicznościowe szyldy – certyfikaty:

W przypadku dostawców:

jury (w składzie jw.) oceniać będzie układ, podział, formułę zamawiania, dostawy oraz terminy, jak i informacje wspomagające – wyjaśniające kuchmistrzom jakość oraz zastosowanie ofertowych produktów i półproduktów, oferta – katalog przeznaczony do oceny nie musi zawierać cen. W pierwszym dniu wystawy jury spotka się z nominowanymi dostawcami na ich stoisku (będzie więc okazja do wykonania zdjęcia z członkami jury).

W przypadku szkół:

szkoły nie muszą być wystawcą podczas EXPO Kulinaria 2009, mogą jednak uzyskać nominację za koncertową kartę menu, opracowaną przez uczniów / studentów wraz z nauczycielami zawodu.

EXPO Kulinaria 2009 / Chorzów – Katowice / 5-6.12.2009

Kooperacja: 

– GlobeExpo – Pan Przemysław Michalak, z partnerami: 

– Akademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawa – Pan Kurt Scheller, kuchmistrz i trener kucharski, 

– Polska Akademia Gościnności, Kraków – Pan Zbigniew Kowalski, ochmistrz oraz kulinaryk.

Przedmiot kooperacji:

Realizacja okolicznościowego programu promocyjno-rekomendacyjnego pn.

Przedświąteczny Koncert Smaków na EXPO Kulinaria.

W programie udział biorą wyłącznie wystawiający się podczas EXPO Kulinaria 2009:

1. Kucharze z konkretnych restauracji ze Śląska, Polski oraz z zagranicy: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 500 PLN

3. Dostawcy – firmy, przedsiębiorcy lokalni i ponadlokalni, którzy zaopatrują rynek gastronomiczny – restauracje oraz catering w produkty i półprodukty spożywczokulinarne: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 1300 PLN

4. Szkoły gastronomiczne i hotelarskie z regionu Śląska, których uczniowie uczą się praktycznego wykonywania zawodu lub marketingu gastronomiczno-kulinarnego: wpisowe u organizatora GlobeExpo: 150 PLN

POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI ? FUNDACJA PROEDUKACYJNA ? EU REG.NR / KRS 0000215176

PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 ?TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20

www.hospitalityroyal.com – info@hospitalityroyal.com

Jury w składzie: Kurt Scheller i Zbigniew Kowalski – w przypadku kuchmistrzów: oceniać będzie umiejętność i jakość układania menu pod kątem przedstawienia i scharakteryzowania nuty i gamy smakowej potrawy w celu zaoferowania jej konsumentowi,  kuchmistrzowie przystępują do konkursu  programu na zasadach dobrowolności, rejestrują się w GlobeExpo, dokonują wpisowego oraz przesyłają do 29.11.2009 opracowane przez siebie menu:

2 przystawki

2 zupy

1 danie mięsne

1 danie rybne

1 danie makaronowe

1 danie warzywne

2 desery 

opis dań w menu ma być krótki, ale ma z niego wynikać nuta lub gama smakowa zachęcająca do zamówienia potrawy; nie opisujemy receptur potrawy ani sposobu ich wykonania!  menu powinno być opisane max. na dwóch stronach w formacie A4 w szacie graficznej odpowiadającej marce oraz wizerunkowi marketingowemu restauracji, na materiale / papierze, tak jak w obowiązującej karcie menu, 

menu przeznaczone do oceny nie musi zawierać cen. jedno z tych dań / potraw powinno być

daniem z kuchni międzynarodowej pozostałe mogą być potrawami kuchni polskiej czy też regionalnej POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI  i  FUNDACJA PROEDUKACYJNA ? EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 ;TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20  www.hospitalityroyal.com ; info@hospitalityroyal.com

Wszelkie dodatkowe informacje uzyskają Państwo pod numerem telefonu: 0 601 594 450 (Zbigniew Kowalski).

Z nominowanymi do rekomendacji kuchmistrzami przeprowadzone będą krótkie spotkania na stoisku w dn. 05.12.2009. Laureaci otrzymają w dn. 06.12.2009 imienne okolicznościowe szyldy – certyfikaty:

za Koncert Smaków EXPO Kulinaria 2009 dla kuchmistrza z Restauracji podpisane i ostemplowane przez Akademię Kulinarną – Kurta Schellera oraz Polską Akademię Gościnności – Zbigniewa Kowalskiego i dyrekcję EXPO Kulinaria. Przewidywane jest wydanie / wręczenie 10 rekomendacji dla

kuchmistrza i restauracji. –

w przypadku dostawców: 

jury (w składzie j.w.) oceniać będzie układ, podział, formułę zamawiania, dostawy oraz terminy, jak i informacje wspomagające – wyjaśniające POLSKA AKADEMIA GOŚCINNOŚCI  FUNDACJA PROEDUKACYJNA  EU REG.NR / KRS 0000215176 PL / 31-137 KRAKÓW , UL SIEMIRADZKIEGO 17/1 -TEL/FAX. +48 / 12 633 62 20 www.hospitalityroyal.com – info@hospitalityroyal.com

kuchmistrzom jakość oraz zastosowanie ofertowych produktów i półproduktów, → oferta – katalog przeznaczony do oceny nie musi zawierać cen. W pierwszym dniu wystawy jury spotka się z nominowanymi dostawcami na ich stoisku (będzie więc okazja do wykonania zdjęcia z członkami jury). 

w przypadku szkół: 

szkoły nie muszą być wystawcą podczas EXPO Kulinaria 2009, 

mogą jednak uzyskać nominację za koncertową kartę menu, opracowaną

przez uczniów / studentów wraz z nauczycielami zawodu:

Prestiżowy Certyfikat dla Uczniów / Zespołu ze Szkoły  Ten certyfikat, jak i pozostałe zostaną wręczone w dniu 06.12.2009 o godz. 12:00.

Uwaga: Wszelkie zapytania, co do formy i meritum dokumentów konkursowych, podlegających merytorycznej ocenie jury, prosimy kierować do Pana Zbigniewa Kowalskiego (Polska Akademia Gościnności): 0 601 594 450.