II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Opublikowano: 06-03-2016

12.03.2016 Zamek Dubiecko odbędzie się  II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej i II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 

Dziękujemy za tak olbrzymie zainteresowanie konkursem i nadesłanie zgłoszeń.

Znamy już listę zakwalifikowanych dwuosobowych zespołów którzy będą rywalizować o nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski .

Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest;

– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba /z sarny –  

  zapewnia organizator/

– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika

12 marca staną do kulinarnych zmagań w Zamku Dubiecko następujące zespoły:

  1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
  2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
  3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
  4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
  5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
  6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
  7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
  8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
  9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów 

Oceniać będzie Jury w składzie ;

  1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
  2. Mirosław Drewniak  – sekretarz Jury
  3. Jarosław Walczyk 
  4. Stefan Birek 
  5. Jarosław Uściński 
  6. Janusz Pyra
  7. Rafał Targosz
  8. Marek Widomski

Wykaz uczestników w konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych;

  1. Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
  2. Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących,  37-500 Jarosław
  3. Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl 
  4. Gabriel Sarna,  Zespół Szkół w Czudcu 

Uczniów oceniać będzie Jury w składzie;

  1. Marcin Stańczyk
  2. Konrad Birek
  3. Evgenij Sushko

W programie Festiwalu m/in;

Pokazy kulinarne Kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, 

kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;

Kulinarne warsztaty dla dzieci poprowadzi Łukasz Konik