Wkrótce premiera programu „Życie od kuchni” w TVP2!

Opublikowano: 05-03-2013

Już od 10 marca na antenie telewizyjnej Dwójki będzie można oglądać nowe, przygotowane w atrakcyjnej i niekonwencjonalnej formie, pasjonujące reality show „Życie od kuchni”. 

LOGO_ZOK

Program będzie mówił nie tylko o tym, jak radzić sobie w kuchni, ale też w życiu. W Polskich rodzinach nie dzieje się najlepiej. Co znajdujemy na talerzach dorosłych Polaków i ich dzieci? Czy wiemy, co jemy i jak walczymy z problemami żywieniowymi? Według Światowej Organizacji Zdrowia nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę, a wśród 13-latków na otyłość cierpi co czwarty! Ta przypadłość w dzieciństwie predysponuje do występowania chorób serca, cukrzycy i nowotworów w dalszych latach. U otyłych dzieci oraz młodzieży stwierdza się częstsze niż u ich rówieśników poważne problemy zdrowotne. Do typowych zaburzeń należą: wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, stłuszczenie wątroby i kamica żółciowa, czasami nawet poważne choroby serca.

Jednocześnie kuchnia była kiedyś najważniejszym miejscem w domu. Tu skupiało się życie rodzinne. Podczas śniadania, obiadu czy kolacji rozmawialiśmy i rozwiązywaliśmy problemy życiowe. A jak jest dziś? Ile faktycznie czasu spędzamy z rodziną przy stole? I czy wspólne spożywanie posiłków ma wpływ na relacje między domownikami? A może rodzinne konsumowanie wyparły już „fast-foody” oferujące tłuste, smażone potrawy jedzone w biegu i na szybko?

Nowa propozycja Dwójki to próba stawienia czoła niebezpieczeństwom związanym z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Warto zastanowić się, jak unikać podstawowych błędów i uchronić siebie oraz rodzinę przed następstwami nieprawidłowego odżywiania, chorób, stresu czy braku czasu. Często błahy i lekceważony problem może okazać się tragiczny w skutkach. Rozwiązania i podpowiedzi widzowie TVP2 znajdą właśnie w „Życiu od kuchni”. Tutaj nie ma teorii, jest tylko praktyka. To nie tylko wysmakowana rozrywka, intrygujące show, ale też właściwe spojrzenie na kluczowe zagadnienia życia rodzinnego i społecznego.

 

Bohaterami programu są polskie rodziny, którym z trudem przychodzi zarządzanie budżetem na jedzenie, popełniające błędy żywieniowe, nie potrafiące gotować i obawiające się zmian w swoich jadłospisach. W „Życiu od kuchni” pod czułym okiem prowadzącej, Małgorzaty Ohme, rodziny stawią czoła problemom. Każda z rodzin będzie musiała nauczyć się, nie bez wyrzeczeń, nowego sposobu prowadzenia domowego gospodarstwa i samodyscypliny. Nowe zasady zmienią też relacje między domownikami. Nie będzie taryfy ulgowej.

Małgorzata Ohme, psycholog, a także autorytet w dziedzinie psychologii jedzenia, powie, co i jak należy zrobić, aby jakość życia, nie tylko w obrębie sfery żywieniowej, była na najwyższym poziomie. Jej zadaniem będzie przeprowadzenie występujących w programie uczestników przez ten przełomowy dla nich etap. Dogłębnie i bezkompromisowo.  A  przepisy na zdrowe i pomysłowe dania oraz szybki kurs gotowania w Magicznej Kuchni, przygotuje mistrz sztuki kulinarnej – Robert Sowa.

 
W nowym show widzowie Dwójki zobaczą życie toczące się za zamkniętymi drzwiami naszych domów. To właśnie tam są prawdziwe emocje i autentyczne doznania. Przy tym zarówno oni, jak i bohaterowie „Życia od kuchni”, będą mogli zaadoptować rady specjalistów. Program produkuje firma Golden Media Polska.

Małgorzata Ohme – prowadząca
Psycholog, psychoterapeuta dziecięcy i rodzinny. Przez wiele lat związana ze Szkołą Wyższą Psychologii Społecznej jako wykładowca w Zakładzie Psychologii Klinicznej Dziecka. Specjalizuje się w psychologii rozwoju dziecka i psychologii jedzenia. Jest trenerem w Strefie Młodzieży SWPS, gdzie od lat prowadzi warsztaty z psychoedukacji i edukacji seksualnej. Naukowo zajmowała się psychologicznymi aspektami nadwagi i otyłości dzieci oraz dorosłych.
Małgorzata Ohme jest także redaktor naczelną magazynu dla rodziców „Gaga” oraz autorką publikacji na temat psychologii dzieci, młodzieży i rodzin. Pisze także opowiadania dla dzieci. Wraz z Kingą Rusin napisała głośną książkę „Co z tym życiem?”. Od ośmiu lat jako ekspert komentuje w mediach zjawiska psychologiczne i socjologiczne.

Robert Sowa – szef Magicznej Kuchni
Znany kucharz i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, właściciel Restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie i współtwórca konceptu Prima Pasta by Robert Sowa. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, odznaczony wieloma prestiżowymi nagrodami. Autor książek „Życie kocha jeść”, „W poszukiwaniu smaku doskonałego” i „Esencja smaku”. Więcej informacji na stronie: www.sowarobert.pl

Rodziny w pierwszych odcinkach…

Góreccy z Józefosławia
Jedzenie lądujące w koszu i fastfoodowa dieta!
Państwo Góreccy wydają ogromne pieniądze na jedzenie. Bez przygotowania ruszają do supermarketu i pakują do koszyka wszystko, co tylko wpadnie im w ręce. Kupują dużo i sporo z tego marnują. Zakupy żywności nie są ich mocną stroną. Dodatkowo cała rodzina źle się odżywia.  Józef jada w barach szybkiej obsługi. Co gorsza, zabiera tam swoją córkę, trzyletnią Kaję. A przecież ojciec umie gotować. Tylko ochoty brak na spędzenie czasu w kuchni. Żona, Agnieszka, mimo, iż próbuje zmienić nawyki żywieniowe rodziny, również często wybiera gotowe dania.
Zarówno Józef jak i Agnieszka mają za sobą sportową przeszłość. On dawniej tańczył i uczył tańca. Obecnie zajmuje się obsługą naziemną samolotów. Ona trenowała akrobatykę i była instruktorem fitness. Dziś skupia się na wychowaniu dziecka. Dlaczego rodzina z tak aktywną przeszłością prowadzi niezdrowy tryb życia? Całość obrazka dopełniają trudności w komunikacji między członkami rodziny.
W jaki sposób Małgorzata Ohme wpłynie na Góreckich, by zaczęli zdrowo i ekonomicznie się odżywiać oraz poprawić rodzinne relacje?

Skarupowie z Torunia
Cola i chińskie zupki dla rodziców, a dla dzieci słodycze!
Skarupowie to młode małżeństwo wychowujące dwóch małych synów i oczekujące kolejnego dziecka. Magda uważa, że dzieci nie są wymagające żywieniowo. Wraz z mężem wychodzi z założenia, że trzeba im dawać do jedzenia to, co lubią. Nie potrafi odmówić chłopcom słodyczy. Bywa, że słodkości podaje im na nawet na śniadanie. Mimo iż jest w ciąży, sama również nie odżywia się zdrowo. Ułożyła sobie płynną i niezdrową dietę. Nawyk picia kilku litrów coli, która nierzadko zastępuje regularne posiłki, przejęła od męża. On zerwał z tym niezdrowym nawykiem, ona jednak nie poszła w jego ślady. Co na to maleństwo w brzuchu mamy? Czy nie ma dość bąbelków?
W domu Skarupów nie obowiązują stałe pory posiłków. Nie ma też zwyczaju wspólnego zasiadania do stołu wraz z dziećmi. Wśród dań, które spożywają, nierzadko gości pizza z pudełka lub kebab z baru szybkiej obsługi. Darek chętnie raczy się także zupkami chińskimi.
Małgorzata Ohme musi znaleźć skuteczną metodę na walkę ze złymi nawykami rodziny.

Tesmerowie z Gdyni
Tłuste jedzenie i walka z kilogramami!
Małżeństwo Tesmerów chętnie zrzuciłoby parę kilogramów. Jednak potrawy, którymi się raczą, nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. W rodzinie gotuje jedynie mąż. Żona w kuchni potrafi jedynie posprzątać. To, co przygotowuje pan domu, zalicza się przede wszystkim do potraw ciężkostrawnych. Tradycyjnie, tłusto i dużo – to zasady rządzące jadłospisem Tesmerów. Ich dieta oparta jest głównie o półprodukty. Tesmerowie nie wiedzą, jak się zmobilizować do racjonalnego odżywiania. Tymczasem ich trzyletnia córka korzysta z okazji i wyjada cukier z cukiernicy. W tym domu konieczna jest żywieniowa rewolucja!
Brak stołu, przy którym można nie tylko wspólnie zjeść, ale też porozmawiać, nie sprzyja poprawnym rodzinnym relacjom, a nieregularna praca obojga małżonków ogranicza możliwość wspólnego spędzania czasu.
I co na to wszystko Małgosia Ohme?