Konferencja ?Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego?,

Opublikowano: 14-10-2009

logo12.jpg  logo11.jpg

Jak chronić dziedzictwo kulinarne ? Polsko-francuska dyskusja w smacznej oprawie !

Dnia 5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica w Warszawie odbędzie się konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”, organizowana przez firmę Sopexa Polska. Zostaną poruszone tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym.

Celem konferencji jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie.

Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.

Konferencja ma charakter bilateralny i będzie okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej.

Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym. Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.

 

Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii. Podczas trzeciego panelu zaproszeni Goście i Eksperci, zachęceni przez dziennikarza Pawła Lorocha i szefa kuchni Karola Okrasę szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?”.

Atrakcją konferencji będą niewątpliwie pokazy kulinarne dwóch zasłużonych Szefów Kuchni : Pana Michel Moran (szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris”oraz „Michel’s Brasserie”) oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań).

Swój udział podczas wystawy zapowiedzieli producenci następujących wyrobów : 

Top Tomyśl – producent Wielkopolskiego sera smażonego 

Andruty Kaliskie Ryszard, Bogna Marczak – producenci Andrutów Kaliskich 

Piekarnia Brot – Przewoźny Sp. z o.o. – producent Rogali Świętomarcińskich 

SemCo S.G.N. i P. – producent Oleju Rydzowego 

Bene Sp. z o.o. – producent Nalewki na ziołach Benedyktynka 

APIS spółdzielnia pszczelarska w Lublinie – producent Miodów Pitnych 

Tłocznia Maurer – producent Jabłek Łąckich (Stowarzyszenie „Łącka Droga owocowa”) 

Rafapol – producent Obwarzanka Krakowskiego 

Piekarnia B.A. Madej – producent Chleba Prądnickiego 

Zakład Masarski Mądry – producent Kiełbasy Lisieckiej 

M&P Pawlina – importer win, cognac, armagnac 

Eurial Polska – importer serów marek Soignon, Entremont 

Temar – importer serów Les Fromageries Occitanes 

Candia Polska – importer serów marek Rians, Germain, firmy Laiteries H.Triballat 

Wędliny AOC

Konferencja została objęta Patronatem Honorowym  Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Partnerzy Konferencji:

Polska Izba Produktu Regionalnego

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Hotel Mercure Fryderyk Chopin

Bistro de Paris / Michel’s Brasserie


Zainteresowanych szczegółami i akredytacją, prosimy o kontakt z koordynatorem wydarzenia, agencją Marketing & Advertising House: Magda Jabłońska,   nr tel : + 48 609 921 609, e-mail :magda@ma-house.pl 



Program Konferencji

„Produkty tradycyjne i regionalne

w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego”

Warszawa,Teatr Kamienica, 5 listopad 2009, godz. 9.30-16.00

Program: część I

• 09.30 – 10.10 Przybycie i rejestracja uczestników – Otwarcie konferencji przez organizatorów

• 10.10 – 11.40 Ochrona  dziedzictwa kulinarnego na przykładzie oznaczeń        tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych

Dyskusja na temat znaczenia produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających oznaczenia ChNP, ChOG, GTS na przykładzie Francji i Polski – wymiana doświadczeń, omówienie korzyści i problemów związanych z funkcjonowaniem systemu wymienionych oznaczeń oraz innych systemów jakości (np. Krajowy System Jakości Żywności „Jakość Tradycja”)

Wprowadzenie : Pan Dariusz Goszczyński – Z-ca Dyrektora Departamentu Rynków  Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Moderator : Pan Marek Gąsiorowski – Slow Food Polska

Paneliści :

• Pani Nadine Ballot – Przedstawiciel Narodowego Instytutu Pochodzenia i Jakości (Francja)

• Pani Izabella Byszewska – Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

• Pani Maria Ferri – Export Manager, Champagne Raoul Collet (Francja)

• Pan Kazimierz Furczoń – Baca, Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej  Producentów „Gazdowie”

• Pani Magdalena Głodek – p.o. Naczelnika Wydziału Oznaczeń Geograficznych, Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

• Pani Iwona Nurzyńska – Dyrektor Departamentu Programowania i Sprawozdawczości Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

• przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Francji

Podsumowanie panelu: Pani prof. dr. hab.  Katarzyna Duczkowska-Małysz – Szkoła Główna Handlowa

• 11.40  – 11.50 – Przerwa na kawę

Program: część II

• 11.50 – 13.00  Rola i znaczenie marketingu kulinarnego 

Dyskusja na temat znaczenia, dystrybucji oraz promocji produktów tradycyjnych i regionalnych posiadających oznaczenia ChNP, ChOG, GTS – dotarcie do  świadomości producentów żywności i konsumentów, znaczenie identyfikacji tych produktów i ich rola w rozwoju gospodarki (przemysł spożywczy, handel, turystyka i gastronomia).

Moderator : Pan Wojciech Lewandowski – Producent Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku

Paneliści:

• Pani Agnieszka Borowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Katedra Ekonomii i Polityki Regionalnej

• Pani Barbara Kowalska – Senior Manager Działu Jakości Carrefour

• Pan Alexandre Remuzon – Fromageries Triballats Rians 

• Pani Aleksandra Swulińska-Katulska – Kierownik Katedry Produktów Lokalnych, Regionalnych i Tradycyjnych, Studium Gospodarstwa Domowego, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

• Pani Elżbieta Zawadzka – prezes spółdzielni Top Tomyśl

• Pan Jan Zwoliński – członek zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Podsumowanie panelu: Pani prof. dr. hab. Małgorzata Duczkowska-Piasecka – Szkoła Główna Handlowa

• 13.00 -14.30 – Lunch oraz degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych zorganizowana przez Wystawców.

Program: część III

14.30 – 15.45 –  Jak uchronić tradycję przy kuchennym stole. 

Moderator: Pan Paweł Loroch – dziennikarz Antyradia, autor audycji "Gastrofaza", "All Inclusive” i "Stół z Powyłamywanymi Nogami" i ekspert kulinarny, autor cyklu „Zaproście mnie do stołu” w "Pytaniu na Śniadanie" w TVP2

 

Gość Specjalny :

• Pan Karol Okrasa – wielokrotnie nagradzany szef kuchni, prowadzi w TVP program „Kuchnia z Okrasą”, autor książki „Gotuj z Okrasą”

Eksperci:

• Pani Hanna Szymanderska – autorka książek kulinarnych „Smakosz Warszawski”, „Polskie Tradycje Świąteczne”, „Polska Wigilia”, „Polska Wielkanoc”, „Polska Kuchnia Myśliwska”, „Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej”

• Pan Piotr Adamczewski – krytyk kulinarny "Polityki" i autor ksiazek kulinarnych : „Wędrówka po stołach Europy”, „Krwawa historia smaku”, „Rodaku czy Ci nie żal, czyli z polską kuchnią w walizce”

• Pan Michel Moran – szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris”oraz „Michel’s Brasserie”

• Pan Wojciech Wiciak – szef kuchni hotelu Mercure Poznań.

Ukoronowaniem konferencji będzie polsko-francuski utwór kulinarny w podwójnej odsłonie pt. „Sztuka na Patelni”,  smakowicie zagrany na scenie przez wielce utalentowanych Szefów Kuchni : Michel Moran i Wojciecha Wiciaka.

• 15.45 – 16.00 – „Łowienie wizytówek prosto z gara” i rozdanie nagród 

• 16.00  – Zamknięcie konferencji