Lista uczestników – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 30-01-2013

V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku.

KuchniaPolska

 

Konkurs  wytypowany  do nominacji  Kulinarnego  Pucharu  Polski 2013

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku

Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii,

przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TV Super Stacja.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Sponsorem  Głównym  Konkursu  jest  Firma

UPEMI  QAFP

 

Konkurs  odbędzie  się 15 czerwca 2013 roku  na  podzamczu  Hotelu ***  Zamek  w  Pułtusku-Dom  Polonii  w  kategoriach :

KUCHARZE  PROFESJONALNI

UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH

Przedmiotem Konkursu jest :

PRZEKĄSKA   ZIMNA lub GORĄCA

DANIE   GŁÓWNE

– Okoń (filet ze  skórą)

– Dowolny ser pleśniowy Firmy „LAZUR”

– Rabarbar ogrodowy świeży

– Dowolne świeże zioła

– Schab ( bez kości)

– Seler zwyczajny świeży

– Ogórek małosolny

– Chrzan pospolity (korzeń)

 

Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 27 maja 2013 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl

Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu i zastąpienie jej ekipom rezerwową.

Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 27 maja 2013 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.

Informujemy uczestników V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, że Firmy ALVA zabezpieczy na potrzeby Konkursu talerze do przekąski i do dania głównego. Zainteresowane ekipy proszone są o kontakt z organizatorami celem uzyskania dodatkowych informacji.

Kliknij – TUTAJ  ZNAJDZIESZ  ZDJĘCIA  PROPONOWANYCH  TALERZY

 

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU 

Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI

  1. Rafał Zalewski i Marcin Zelent –   Hotel Luxor – Lublin
  2. Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki –   Restauracja Kociołek – Pruszków
  3. Maciej Rymacki i Paweł Zajączkowski –   IBB Andersia Hotel – Poznań
  4. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek –   Restauracja Amber Room – Warszawa
  5. Janusz Sychta i Janusz Żyliński –   Sheraton – Sopot
  6. Grzegorz Bąk i Grzegorz Bartoszek –   Hotel Ambasadorski – Rzeszów
  7. Kamil Tłuczek i Dawid Puc –   Restauracja „Vis a Vis” – Łańcut
  8. Bartosz Petert i Kamil Werewka –   Copernicus Hotel – Toruń
  9. Łukasz Miecznikowski i Maciej Butkiewicz – Hotel Wolne Miasto – Gdańsk
  10. Adrian Urbański i Norbert Sokołowski – Restauracja Moonsfera – Warszawa

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

  1. Piotr Wyrwas i Adam Psurski – Piąty Smak – Poznań
  2. Grzegorz Rytelewski i Adam Majewski – Teatr Kamienica – Warszawa
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
  1. Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk – Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska
  2. Damian Kamiński i Anna Król – Wałbrzych – ZS Nr 7
  3. Daniel Podlasin i Tomasz Golianek – Pułtusk – ZS im. B. Prusa
  4. Michał Wester i Igor  Antoszewski – Wrocław – ZSG
  5. Igor Sinoracki i Maciej Osiński – Warszawa – ZSG – ul. Poznańska
  6. Kamil Skóra i Agnieszka Sowiźrał – Ropczyce – ZSA-T
  7. Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – Warszawa – ZSGH – ul. Majdańska
  8. Aleksandra Zielińska i Hubert Janicki – Świebodzin – PZSTiZ
  9. Bartłomiej Wrona i Michał Ziaja – Rzeszów – ZSG
  10. Patryk Trzonkowski i Pola Szewczyk  –   Warszawa – ZSG – ul. Poznańska
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE
  1. Wojciech Gołębiowski i Łukasz Jesiotr  –   Otwock – ZSEG
  2. Klaudia Kopeć i Karolina Murawska –   Płock – ZSUiP

 

Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

Harmonogram

14 czerwca 2013 roku –  piątek

od godz. 14:00 – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11

godz. 18:00 – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata Zamkowa „Koncertowa”

– omówienie regulaminu

– losowanie numerów startowych

godz. 19:30 – wydawanie towaru

godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi

15 czerwca 2013 roku –  sobota

godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

godz. 07:30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych

–  przedstawienie składu sędziowskiego

–  przedstawienie startujących ekip

godz. 07:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych

godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Uczniowie

godz. 11:00 – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów

–  przedstawienie składu sędziowskiego

–  przedstawienie startujących ekip

godz. 11:35 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów

godz.11:50 do 17:00  – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Profesjonaliści

godz. 19:00 – Gala Diner

–  ogłoszenie wyników konkursów

–  zabawa do białego rana

16 czerwca 2013 roku –  niedziela

godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

do godz. 12:00 – wymeldowanie z Hotelu

–  wyjazd ekip i gości

 

Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 14-16 czerwca 2013 roku

po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA
tel. 602 11 47 26

stefan.birek@wp.pl

 2013_Ramka_sponsorska

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

 

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – Harmonogram

Opublikowano: 18-01-2012

KuchniaPolska

HARMONOGRAM do pobrania

ZAKWALIFIKOWANI DO KONKURSU do pobrania

Konkurs wytypowany do  nominacji Kulinarnego  Pucharu  Polski  2012

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem Konkursu jest Hotel – Zamek w Pułtusku

Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii,

przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club.

Konkurs odbędzie się przy wsparciu medialnym TVP-1 program „Kawa czy Herbata”.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  

Ramka_sponsorska

ZAPROSZENIE   DO   KONKURSU

Konkurs  skierowany  jest  do  kucharzy  profesjonalnych  oraz  uczniów  szkół  gastronomicznych.

Cel  Konkursu  Kulinarnego :

Propagowanie  polskiej  sztuki  kulinarnej.

Łączenie  kulinarnych  tradycji  ze  współczesnością.

Promowanie  producentów  polskiej  żywności.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej

udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Konkurs  odbędzie  się

19 maja 2012 roku  na  podzamczu  Hotelu ***  Zamek  w  Pułtusku-Dom  Polonii

w  kategoriach :

KUCHARZE   PROFESJONALNI

UCZNIOWIE   SZKÓŁ   GASTRONOMICZNYCH

Przedmiotem Konkursu jest :

PRZEKĄSKA   ZIMNA

Pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK

+ dowolny produkt wiosenny (nowalijka)

DANIE   GŁÓWNE

Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona

Tu znajdziesz : Regulamin Konkursu – profesjonaliści

Tu znajdziesz : Regulamin Konkursu – uczniowie szkół gastronomicznych

Tu znajdziesz : Formularz zgłoszeniowy – profesjonaliści

Tu znajdziesz : Formularz zgłoszeniowy – uczniowie szkół gastronomicznych

 ZamekPultusk

Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.

 

W ramach imprez dodatkowych odbędą się :

Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”.

Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy.

Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland.

W ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży” – mini turnieje kulinarne. 

 

Tradycyjnie, jak co roku podczas trwania Konkursu przeprowadzona będzie akcja charytatywna na rzecz
Fundacje Dzieci Żywionych Inaczej. 

 

W IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.

Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”,

gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie dnie.

Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś