KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009

Opublikowano: 28-08-2009

zajazd_hetman.bmpksk.bmpjh.bmp

KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009

26 wrzesień 2009; KROCZYCE k / Zawiercia

     Jak co roku, serdecznie zapraszamy wszystkie aktywne organizacje kulinarne w Polsce na KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009. Tym razem VII edycja POŻEGNANIA LATA 2009 odbędzie się po raz drugi na ŚLĄSKU / dla przypomnienia w 2008 roku w Bydgoszczy wygrała ekipa reprezentowana przez Zajazd Hetman z Lgoty Murowanej –Śląsk /  Ekipa zebrała 950 cegiełek i tym samym uzyskała taką ilość głosów.

W miejscowości KROCZYCE  K/ ZAWIERCIA w sąsiedztwie Jury Krakowsko-Częstochowskiej – jednym

z piękniejszych regionów Polski

  herb.jpgmapka.bmp

Bardzo  ważnym elementem wrześniowego spotkania są po raz VII Ogólnopolskie Prezentacja Kulinarne Regionów. W związku z miejscem odbywania się tegorocznego mityngu kulinarnego oprócz prezentacji regionów, odbędzie się również „WATRA Śląsko –  Jurajska”– konkurs pieczonek (potrawy regionalnej, charakterystycznej dla  regionu).

Celem imprezy jest zaprezentowanie zawodu kucharza oraz wszelkich elementów związanych z jego pracą a przede wszystkim prezentacje dorobku w zakresie kuchni regionalnych.

Nie mniej ważnym elementem będzie prezentacja firm partnerskich, przyjaznych dla całego rynku hotelarsko – gastronomicznego.

Organizowanej imprezie jak co roku przyświeca cel charytatywny, którego inicjatorem jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Pieniądze zebrane ze sprzedaży cegiełek, które jednocześnie są kuponami do głosowania a tym samym wyborem najlepszej kuchni regionalnej, zostaną przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie

w Górze Włodowskiej .

Dla przypomnienia w ubiegłym roku w Bydgoszczy w ten sposób została zebrana kwota   9 940 złotych. Cała suma zebrana w czasie zmagań została przekazana na cele charytatywne Fundacji Aktywnej Rehabilitacji. Jak widać chętnych do degustacji regionalnych specjałów  nie brakowało o czym świadczy rekordowa suma zebranych pieniędzy. Mamy nadzieję że i w tym roku dopisze pogoda i nie zabraknie chętnych regionalnych ekip i gości .

Główną nagrodą dla zwycięskiej ekipy będzie;

Weekendowy pobyt dla dwojga w Hotelu "Fajkier" Wellness & SPA.

Pobyt obejmuje dwa noclegi w luksusowym apartamencie "Muzycznym", całodzienne wyżywienie, romantyczną kolację, korzystanie z sauny fińskiej, łaźni parowej oraz basenu.

Nagroda ufundowana przez właściciela Hotelu "Fajkier"

jh.jpg 

oraz  dwuosobowy weekend – rejs  promem UnityLine Świnoujscie –  Istad – Świnoujście i taka sama nagroda dla firmy kierującej zwycięską ekipę.

Oraz wiele cennych nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów imprezy.

Wszystkie informacje dotyczące organizacji Konkursu tj.

harmonogram, formularz zgłoszenia do konkursu dostępne są u organizatora konkursu.

Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2009:

    >  Waldemar Hołówka Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI

    >  Wójt Urzędu Gminy KROCZYCE – inż. Stefan Pantak

    >  Zajazd Hetman Lgota Murowana  – właściciel Bogusław Bugaj

    >  JURA HOTEL Kroczyce – właściciel Agnieszka Spera – Tylkowska

  >  Patronat honorowy:

– Marszałek Sejmiku Śląskiego

– Starosta Zawierciański

– Śląska Organizacja Turystyczna

  > Patronat organizacyjno- merytoryczny: Fundacja KLUB SZEFÓW KUCHNI

  > Patronat medialny:

•    TVP KATOWICE

•    RADIO KATOWICE

•    Portal internetowy www.newsgastro.pl

•    Portal internetowy www.gastrona.pl 

•    Portal internetowy www.papaja.pl

•    Przegląd Gastronomiczny

•    Menu Smakosza 

•    Poradnik Restauratora

•    Restaurator

•    Dziennik Zachodni

•    Prasa lokalna

Informacji udziela:

Agnieszka Spera – Tylkowska tel. 0 693 391 382 e-mail : recepcja@jurahotel.pl

Przyjęcia zgłoszeń zespołów do udziału w  Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów oraz konkursie pieczonek „WATRA Śląsko-Jurajska”.

Rezerwacja miejsc noclegowych dla uczestników konkursów i sponsorów.

Termin Zgłoszeń ekip z potwierdzeniem rezerwacji do 18 września 2009

JURA HOTEL Kroczyce

tel. 034 / 315 20 14

fax. 034 / 315 20 35

recepcja@jurahotel.pl

Rezerwacja miejsc noclegowych dla Gości chcących wziąć udział w imprezie, a nie startujących

w konkursie. 

Waldemar Hołówka    tel. 0 609 548 355   

Z kulinarnymi pozdrowieniami

Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA ŚLĄSK 2009

Zasady przeprowadzenia Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów:

•    Organizatorem tegorocznych prezentacji jest: Gmina Kroczyce, ZAJAZD HETMAN – Lgota Murowana oraz JURA HOTEL w Kroczycach

Waldemar Hołówka -Kapituła Fundacji KLUBU SZEFÓW KUCHNI.

Patronat organizacyjno- merytoryczny: KLUB SZEFÓW KUCHNI.

•    Impreza jest cykliczna i corocznie organizowana, między innymi podczas obchodów Kulinarnego Pożegnania Lata.

•    Termin imprezy: 25/26 września 2009 r.

•    Miejsce Pożegnania Lata 2009 – Śląsk – KROCZYCE ul. Partyzantów /boisko sportowe/

•    Celem imprezy jest propagowanie  polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne

w regionach Polski.

•    Zgłoszone ekipy reprezentują poszczególne regiony Polski, z którymi związani są zawodowo.

•    Ilość osób reprezentujących dany region jest dowolna, są to przedstawiciele branży hotelowo – gastronomicznej, restauratorzy, organizacje branżowe, przedstawiciele świata kultury (zespoły muzyczne, gawędziarze, rzemiosło regionalne) itp.

Organizator zapewnia nieodpłatnie pobyt i wyżywienie dla dwóch osób reprezentujących dany region, pod warunkiem uprzedniego zgłoszenia i dokonania rezerwacji.

Dla pozostałych osób możliwość zakwaterowania po bardzo atrakcyjnych cenach         (75 zł/osoby)

•    Ekipy mają za zadanie dokonać prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem czy historią pochodzenia w regionie.

•    Obiektywnej oceny dokona zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren prezentacji regionów- otrzyma cegiełkę. Teren prezentacji kulinarnych regionów na czas konkursu będzie zamknięty, wejście na teren prezentacji jest możliwy pod warunkiem wykupienia cegiełki w kwocie 5 zł od osoby. Cegiełka będzie jednocześnie głosem na dany region. Pieniądze zebrane w ten sposób zostaną przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej

•    Ekipy tak przygotują swoją prezentację, aby własnym zaangażowaniem, atrakcyjną aranżacją stoiska nawiązującą do regionu oraz reklamą, pozyskać i zebrać od Gości jak największą ilość cegiełek.

•    Na zakończenie prezentacji ekipy wyznaczą po jednym przedstawicielu regionu, którzy to dokonają podliczenia na stanowiskach zebranych cegiełek i tym sposobem wyłonią trzy ekipy kolejno I, II, III miejsce w Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów.

•    Przewidziane są dyplomy za uczestnictwo dla czterech osób z każdego regionu, dla każdego zespołu,

•    dyplomy za I, II i III miejsce oraz wydana na tą okoliczność specjalna PAMIĄTKA REGIONALNA

z regionu Śląska
za I,II, III miejsce a także cenne nagrody ufundowane przez sponsorów imprezy.

Region który zdobędzie pierwsze miejsce staje się pretendentem do organizacji KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2010 w swoim regionie pod warunkiem że wyrazi na to zgodę.
                                            Waldemar Hołówka