KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009
Opublikowano: 28-08-2009
KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009
26 wrzesień 2009; KROCZYCE k / Zawiercia
Jak co roku, serdecznie zapraszamy wszystkie aktywne organizacje kulinarne w Polsce na KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009. Tym razem VII edycja POŻEGNANIA LATA 2009 odbędzie się po raz drugi na ŚLĄSKU / dla przypomnienia w 2008 roku w Bydgoszczy wygrała ekipa reprezentowana przez Zajazd Hetman z Lgoty Murowanej –Śląsk / Ekipa zebrała 950 cegiełek i tym samym uzyskała taką ilość głosów.
W miejscowości KROCZYCE K/ ZAWIERCIA w sąsiedztwie Jury Krakowsko-Częstochowskiej – jednym
z piękniejszych regionów Polski
Bardzo ważnym elementem wrześniowego spotkania są po raz VII Ogólnopolskie Prezentacja Kulinarne Regionów. W związku z miejscem odbywania się tegorocznego mityngu kulinarnego oprócz prezentacji regionów, odbędzie się również „WATRA Śląsko – Jurajska”– konkurs pieczonek (potrawy regionalnej, charakterystycznej dla regionu).
Celem imprezy jest zaprezentowanie zawodu kucharza oraz wszelkich elementów związanych z jego pracą a przede wszystkim prezentacje dorobku w zakresie kuchni regionalnych.
Nie mniej ważnym elementem będzie prezentacja firm partnerskich, przyjaznych dla całego rynku hotelarsko – gastronomicznego.
Organizowanej imprezie jak co roku przyświeca cel charytatywny, którego inicjatorem jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Pieniądze zebrane ze sprzedaży cegiełek, które jednocześnie są kuponami do głosowania a tym samym wyborem najlepszej kuchni regionalnej, zostaną przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie
w Górze Włodowskiej .
Dla przypomnienia w ubiegłym roku w Bydgoszczy w ten sposób została zebrana kwota 9 940 złotych. Cała suma zebrana w czasie zmagań została przekazana na cele charytatywne Fundacji Aktywnej Rehabilitacji. Jak widać chętnych do degustacji regionalnych specjałów nie brakowało o czym świadczy rekordowa suma zebranych pieniędzy. Mamy nadzieję że i w tym roku dopisze pogoda i nie zabraknie chętnych regionalnych ekip i gości .
Główną nagrodą dla zwycięskiej ekipy będzie;
Weekendowy pobyt dla dwojga w Hotelu "Fajkier" Wellness & SPA.
Pobyt obejmuje dwa noclegi w luksusowym apartamencie "Muzycznym", całodzienne wyżywienie, romantyczną kolację, korzystanie z sauny fińskiej, łaźni parowej oraz basenu.
Nagroda ufundowana przez właściciela Hotelu "Fajkier"
oraz dwuosobowy weekend – rejs promem UnityLine Świnoujscie – Istad – Świnoujście i taka sama nagroda dla firmy kierującej zwycięską ekipę.
Oraz wiele cennych nagród rzeczowych ufundowanych przez sponsorów imprezy.
Wszystkie informacje dotyczące organizacji Konkursu tj.
harmonogram, formularz zgłoszenia do konkursu dostępne są u organizatora konkursu.
Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2009:
> Waldemar Hołówka Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI
> Wójt Urzędu Gminy KROCZYCE – inż. Stefan Pantak
> Zajazd Hetman Lgota Murowana – właściciel Bogusław Bugaj
> JURA HOTEL Kroczyce – właściciel Agnieszka Spera – Tylkowska
> Patronat honorowy:
– Marszałek Sejmiku Śląskiego
– Starosta Zawierciański
– Śląska Organizacja Turystyczna
> Patronat organizacyjno- merytoryczny: Fundacja KLUB SZEFÓW KUCHNI
> Patronat medialny:
• TVP KATOWICE
• RADIO KATOWICE
• Portal internetowy www.newsgastro.pl
• Portal internetowy www.gastrona.pl
• Portal internetowy www.papaja.pl
• Przegląd Gastronomiczny
• Menu Smakosza
• Poradnik Restauratora
• Restaurator
• Dziennik Zachodni
• Prasa lokalna
Informacji udziela:
Agnieszka Spera – Tylkowska tel. 0 693 391 382 e-mail : recepcja@jurahotel.pl
Przyjęcia zgłoszeń zespołów do udziału w Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów oraz konkursie pieczonek „WATRA Śląsko-Jurajska”.
Rezerwacja miejsc noclegowych dla uczestników konkursów i sponsorów.
Termin Zgłoszeń ekip z potwierdzeniem rezerwacji do 18 września 2009
JURA HOTEL Kroczyce
tel. 034 / 315 20 14
fax. 034 / 315 20 35
recepcja@jurahotel.pl
Rezerwacja miejsc noclegowych dla Gości chcących wziąć udział w imprezie, a nie startujących
w konkursie.
Waldemar Hołówka tel. 0 609 548 355
Z kulinarnymi pozdrowieniami
Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA ŚLĄSK 2009
Zasady przeprowadzenia Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów:
Waldemar Hołówka -Kapituła Fundacji KLUBU SZEFÓW KUCHNI.
Patronat organizacyjno- merytoryczny: KLUB SZEFÓW KUCHNI.
• Impreza jest cykliczna i corocznie organizowana, między innymi podczas obchodów Kulinarnego Pożegnania Lata.
• Termin imprezy: 25/26 września 2009 r.
• Miejsce Pożegnania Lata 2009 – Śląsk – KROCZYCE ul. Partyzantów /boisko sportowe/
• Celem imprezy jest propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne
w regionach Polski.
• Zgłoszone ekipy reprezentują poszczególne regiony Polski, z którymi związani są zawodowo.
• Ilość osób reprezentujących dany region jest dowolna, są to przedstawiciele branży hotelowo – gastronomicznej, restauratorzy, organizacje branżowe, przedstawiciele świata kultury (zespoły muzyczne, gawędziarze, rzemiosło regionalne) itp.
Organizator zapewnia nieodpłatnie pobyt i wyżywienie dla dwóch osób reprezentujących dany region, pod warunkiem uprzedniego zgłoszenia i dokonania rezerwacji.
Dla pozostałych osób możliwość zakwaterowania po bardzo atrakcyjnych cenach (75 zł/osoby)
• Ekipy mają za zadanie dokonać prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem czy historią pochodzenia w regionie.
• Obiektywnej oceny dokona zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren prezentacji regionów- otrzyma cegiełkę. Teren prezentacji kulinarnych regionów na czas konkursu będzie zamknięty, wejście na teren prezentacji jest możliwy pod warunkiem wykupienia cegiełki w kwocie 5 zł od osoby. Cegiełka będzie jednocześnie głosem na dany region. Pieniądze zebrane w ten sposób zostaną przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej
• Ekipy tak przygotują swoją prezentację, aby własnym zaangażowaniem, atrakcyjną aranżacją stoiska nawiązującą do regionu oraz reklamą, pozyskać i zebrać od Gości jak największą ilość cegiełek.
• Na zakończenie prezentacji ekipy wyznaczą po jednym przedstawicielu regionu, którzy to dokonają podliczenia na stanowiskach zebranych cegiełek i tym sposobem wyłonią trzy ekipy kolejno I, II, III miejsce w Ogólnopolskich Prezentacjach Kulinarnych Regionów.
• Przewidziane są dyplomy za uczestnictwo dla czterech osób z każdego regionu, dla każdego zespołu,
• dyplomy za I, II i III miejsce oraz wydana na tą okoliczność specjalna PAMIĄTKA REGIONALNA
z regionu Śląska za I,II, III miejsce a także cenne nagrody ufundowane przez sponsorów imprezy.
Region który zdobędzie pierwsze miejsce staje się pretendentem do organizacji KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2010 w swoim regionie pod warunkiem że wyrazi na to zgodę.