Mistrzowie fine dining’u w Gdańsku
Opublikowano: 04-10-2024
W najbliższy piątek, 13 września 2024 r. w centrum konferencyjnym na 34. piętrze Olivii Star odbędzie się debata na temat najnowszych trendów w gastronomii i kuchni fine dining oraz wpływu wyróżnień najbardziej prestiżowego przewodnika kulinarnego na świecie na miasto Gdańsk i region Pomorski.
W dyskusji wezmą udział:
- Paco Pérez zdobywca 5 gwiazdek Michelin,
- Albert Adria, nr 2 w światowym rankingu The Best Chef Awards 2023, innowatora nowoczesnej gastronomii, również
zdobywca gwiazdki przewodnika Michelin
- Antonio Arcieri, Szef Kuchni ARCO, zdobywca pierwszej w historii gwiazdki Michelin dla Gdańska.
- Cristian Gadau, twórca The Best Chef – rankingu 100 najlepszych na świecie szefów kuchni,
- Łukasz Wysocki, prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej
- Małgorzata Minta polska dziennikarka i autorka kulinarna, publikująca na łamach Vogue Polska – moderatorka dyskusji i panelistka
Tematem panelu będą nowe trendy w gastronomii oraz wpływ wyróżnień kulinarnych na rozwój branży i regionu. Podczas panelu eksperci omówią kluczowe kwestie dotyczące przyszłości gastronomii i fine dining’u oraz zgłębią fascynujące innowacje, które mogą zmienić oblicze kulinarnego świata. Odpowiedzą na pytania o nowoczesną kuchnię i wpływ wyróżnień przewodnika Michelin na sektor gastronomiczny, hotelarski i inne branże w lokalizacjach dotychczas uhonorowanych wyróżnieniami przewodnika Michelin.
Debata jest wydarzeniem towarzyszącym kolejnej edycji cyklu Mistrzowie fine dining’u w Gdańsku. Dotychczas w spotkaniach organizowanych przez Arco by Paco Pérez uczestniczyli najwybitniejsi na świecie szefowie kuchni:
- Joan Roca – zdobywca 3 gwiazdek przewodnika Michelin
- Andoni Luis Aduriz – zdobywca 2 gwiazdek przewodnika Michelin
- Nacho Manzano – zdobywca 3 gwiazdek przewodnika Michelin
- Diego Guerrero – zdobywca 2 gwiazdek przewodnika Michelin
- Wojciech Modest Amaro – zdobywca pierwszej gwiazdki przewodnika Michelin w Polsce
Kolejne kolacje w cyklu Mistrzowie fine dining’u w Gdańsku odbędą się 12 i 13 września w restauracji Arco by Paco Pérez na 33 piętrze Olivii Star, a przygotują je trzej wybitni szefowie: Albert Adria, Paco Pérez oraz Antonio Arcieri.
– Kontynuujemy nasz cykl nie tylko z myślą, aby koneserom fine dining’u dać wyjątkową okazję spotkania z kuchnią, ale także by budować wokół tego wydarzenia społeczność gastronomiczną, szukać nowych inspiracji kulinarnych, podpatrywać pracę i techniki mistrzów oraz wymieniać się doświadczeniami. Znaczną część Gości tych kolacji stanowią polscy Szefowie Kuchni oraz restauratorzy – jest to więc też okazja do miłych spotkań i tworzenia wspierającej atmosfery współpracy. Taka kolacja to nie tylko spotkanie dla osób z branży. To także wyjątkowy spektakl kulinarny – mówi Rafał Marcyniuk, członek Zarządu Olivia Star Top.
Data i czas debaty:
13 września 2024, godzina 12:00
Miejsce:
Olivia Star 34. Piętro
Prosimy o wcześniejszą rejestrację na stronie: gastronomia.treevent.pl.