?Łódzki Tygiel Smaków?.

Opublikowano: 11-10-2009

tygiel.jpgW dniu 24 października bieżącego roku w hali Expo na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich odbędzie się II edycja wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Łódzki Tygiel Smaków”.

 

Konkurs zorganizowany zostanie w czasie targów Dni Naturalnej Żywności Natura Food 2009, dzięki czemu wytwórcy zgłoszonych do konkursu produktów będą mieli możliwość zaprezentowania się szerokiej publiczności przez trzy dni trwania targów.

W naszym regionie, tak jak i w całej Polsce, organizowanych jest coraz więcej konkursów o zróżnicowanym poziomie i zasadach wyłaniania produktów tzw. tradycyjnych. W związku z tym pojawiła się potrzeba zorganizowania wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych organizowanego przez Marszałka Województwa, który, zgodnie z obowiązującymi przepisami, uczestniczy w weryfikacji wniosków o wpis produktów na krajową Listę produktów tradycyjnych. Regulamin uczestnictwa w konkursie, zasady wyłaniania zwycięzców oraz komisja konkursowa składająca się z profesjonalistów daje gwarancję wysokiego poziomu, prestiżu i rangi konkursu.

Nagrodami w konkursie są rzeźby zaprojektowane i wykonane przez Państwa Zofię Władykę-Łuczak i Krzysztofa Łuczaka, które zostały zaprojektowane specjalnie na tę okazję i będą towarzyszyć konkursowi w następnych jego edycjach.

W bieżącym roku produkty zgłoszone i zakwalifikowane do konkursu zostaną przebadane przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Zakład Chłodnictwa i Jakości Żywności w Łodzi, który posiada Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego wydany przez Polskie Biuro Akredytacji. Instytut przygotuje Certyfikaty oraz wybierze produkty znacząco wyróżniające się jakością.