Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych

Opublikowano: 15-11-2022

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Michała Soliwodę Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej. Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. 

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale XI edycji Konkursu:

  1. Zespół Szkół Gastronomicznych ul . Sienkiewicza 88, 90- 357 Łódź uczestnik: Dominik Diug. Opiekun: Elżbieta Kurowska  „ Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut”
  2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie Brzostowo 69 uczestnik: Oliwia Szott, Jadwiga Sieczka. Opiekun: Jarosław Seweryn „Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką.”
  3. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach ul. Ogrodowa 49 16-400 Suwałki uczestnik: Zuzanna Dzienis. Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel „Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych  warzyw i jabłka, z puree fasolowym i grillowanym oscypkiem.”
  4. Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1, ul. Berka Joselewicza 4, Warszawa uczestnik: Paweł Nowak, Paweł Rudnicki-Szczypior. Opiekun: Katarzyna Nawrocka „Szarlotka na Podchmielonym Pięknym Jasiu pod migdałową kołderką”
  5. Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, 19-300 Ełk, ul. Kajki 4 uczestnik: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski. Opiekun: Anna Korzeń. „Polędwica sous vide w aromatycznym chruście z kiełbasy myśliwskiej staropolskiej z sosem grzybowym, pureé z zielonego groszku pierogami leniwymi z fasoli i twarogu wędzonego”
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź Uczestnik: Eryk Dondzi. Opiekun: Anna Błyskal „Trójkątna Słodycz”
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, ul. Knyszyńska 15, 15-702 Białystok uczestnik: Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot. Opiekun: Małorzata Kryszeń „świnka w kurkowym lesie” 
  1. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa. Uczestnik: Weronika Gurynow. Opiekun: Emil Bździuch „Wiśnie / czekolada / miód” 
  1. Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych 32-540 Trzebinia, ul. Głogowa 12 uczestnik: Emilia Pasek. Opiekun: Dariusz Łętowski „Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonką z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz zioł, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i z ytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej” 
  1. ZSEG w Żywcu, ul.Mickiewicza 6 34-300 Żywiec uczestnik: Martyna Kliś, Miłosz Biegun. opiekun: Alicja Broda „Leśne wspomnienie”

Finał konkursu odbędzie się 19.11.2022 (sobota) w Warszawie. O miejscu konkursu organizator poinformuje bezpośrednio zakwalifikowane ekipy.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.