Ruszyła rekrutacja do konkursu “Czas na rybę!”
Opublikowano: 30-05-2023

Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski – kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony – do wyboru). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do wykorzystania przy prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy Fine Dine lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).

Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą: dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3.000,- zł. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzymuje także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1.800,- złotych.
Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/

Organizatorami konkursu są od 2018 roku: Grupa Rybacka “Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od ubiegłego roku w organizację włączyła się organizacja producentów Polski Karp S.A. oraz firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge – właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.