S.Pellegrino Young Chef 2018 Grand Finale
Opublikowano: 18-04-2018
16 kwietnia rozpoczęło się wielkie, międzynarodowe głosowanie na najlepszego na świecie, młodego szefa. W tym czasie szefowie kuchni, pasjonaci gotowania oraz fani poszczególnych kandydatów będą głosować na jednego z 21 finalistów, których sylwetki można poznać na stronie organizatora. [Kliknij tutaj]
Głosowanie kończy się 13 maja i tego samego dnia w Mediolanie, podczas Wielkiego Finału S.Pellegrino Young Chef 2018 wybrańcowi zostanie wręczona specjalna nagroda publiczności People Choice Award. Uroczystość będzie transmitowana na żywo na stronach Sanpellegrino.com i Finedininglovers.com.
Organizator wydarzenia zachęca do oddawania głosów, zaznaczając, że warto dobrze się zastanowić, ponieważ każdy z nas ma tylko jedną szansę na głosowanie. Finalistów można dość dobrze poznać, czytając opisy ich pracy, wywiady, poznając priorytety i kierunki kulinarne. Bez wątpienia jest to grupa 21 niezwykle utalentowanych, młodych szefów (w tym dwie szefowe), reprezentujących 21 regionów świata. Nagroda przyznana przez międzynarodowe grono fanów będzie z całą pewnością ogromną motywacją do dalszego rozwoju w zawodzie.
Swój głos możesz oddać na stronie: https://www.finedininglovers.com/peoples-choice-award/#_ga=2.13932983.1476904757.1523997939-1460172786.1523997939.
Warto zaznaczyć, że w tej elitarnej grupie znalazł się kandydat z Polski – młody szef Marcin Popielarz https://www.finedininglovers.com/special/sanpellegrinoyoungchef2018/blog/marcin-popielarz-interview/, z którym w ubiegłym roku przeprowadzaliśmy wywiad, opublikowany w dziale Osobowości Portalu Newsgastro. Wraz ze swoim mentorem – szefem kuchni, którym jest Wojciech Modest Amaro będzie reprezentował Europę Wschodnią daniem „Smoked Halibut with Cucumber and Dill”.
S. Pellegrino Young Chef 2018 to prestiżowy konkurs, podczas którego w rolach jurorów wystąpią światowej klasy szefowie kuchni. Będą to: Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana Roš i Paul Pairet – nazywani jako „Seven Sages”. Ich doświadczenie, wiedza i intuicja pozwolą na wyłonienie zwycięzcy trzeciej edycji konkursu dla młodych szefów, który będzie miał miejsce 12 i 13 maja w Mediolanie na oczach widzów z całego świata. Wielki Finał będzie przebiegał na żywo, a kandydaci przygotują swoje dania, obserwowani przez media i widzów. W chwili obecnej trwają zaawansowane przygotowania, by zachwycić „Siedmiu Mędrców” wysokim poziomem realizacji.
Virgilio Martínez – jego restauracja Central w Limie (Peru) przez trzy lata zajmowała pierwsze miejsce na liście 50 najlepszych restauracji Ameryki Łacińskiej. Jest siłą napędową dla nowej generacji latynoamerykańskich szefów kuchni oraz ambasadorem peruwiańskiego jedzenia. Otrzymał nagrodę Chefs ‚Choice Award w 50 najlepszych restauracjach świata w 2017 roku.
Margarita Forés – prowadzi imperium restauracyjne na Filipinach, które rozpoczęło się od Cibo di Marghi Signature Catering i otwarcia pierwszej nowoczesnej włoskiej restauracji Cibo w 1997 roku. W 2012 otworzyła pierwszy w Azji kampus odnowionej włoskiej szkoły kulinarnej Casa Artusi, a w 2016 została uhonorowana nagrodą dla Asia’s Best Female Chef.
Brett Graham – australijski szef kuchni po wygraniu nagrody Josephine Pignolet dla młodych kucharzy, przyjechał do Londynu i rozpoczął spektakularną karierę. Szlifował swoje umiejętności na The Square, wraz z Philipem Howardem, a następnie otworzył The Ledbury. Restauracja ma dwie gwiazdki Michelin i jest na 27 miejscu na liście 50 najlepszych restauracji świata.
Annie Féolde – jest pierwszą kobietą, która trzymała trzy gwiazdki Michelin poza Francją – w prestiżowej Enoteca Pinchiorri we Florencji. Niedawno rozpostarła swoje kulinarne skrzydła za granicą, otwierając Artisan w Dubaju. Jest także sędzią włoskiego Italy’s Top Chef i świetnie sprawdza się w rozpoznawaniu i pielęgnowaniu kulinarnych talentów.
Dominique Crenn – szefowa kuchni francuskiej z dwoma gwiazdkami Michelina jest siłą, z którą należy się liczyć na Zachodnim Wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Prowadzi restauracje Atelier Crenn, Petit Crenn i Bar Crenn. Była mentorką Mitcha Lienharda – zwycięzcy S.Pellegrino Young Chef 2016. Jest aktywnym uczestnikiem forów kucharskich, debat i ambasadorką kobiet – szefów kuchni.
Ana Roš – słoweńska szefowa, która została uhonorowana prestiżowym tytułem The World’s Best Female Chef w 2017 roku. Jest absolutnym samoukiem i ambasadorką słoweńskiej gastronomii. Prowadzi z mężem rodzinną restaurację Hiša Franko w Kobarid, w Słowenii, przy włoskiej granicy. Bierze czynny udział w imprezach branżowych na całym świecie.
Paul Pairet – znany ze swojej awangardowej kuchni i trio eklektycznych restauracji w Szanghaju: Mr & Mrs Bund, The Chop Chop Club i Ultraviolet. Koncept otrzymał trzy gwiazdki Michelin, a od 2015 roku należy do 50 najlepszych restauracji na świecie. Pairet otrzymał nagrodę Lifetime Achievement Award oraz nagrodę Chefs ‚Choice Award w 2016 roku.