Targi EuroGastro

Opublikowano: 03-02-2015

Trwają przygotowania do 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 25-27 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Zainteresowanie firm uczestnictwem w targach jest bardzo duże, większość powierzchni wystawienniczej została już sprzedana.

 logo_EuroGastro_2012

 

 

Targi EuroGastro to największe w Polsce wydarzenie dedykowane branży HoReCa. W Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c spotykają się właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, barami, klubami, punktami zbiorowego żywienia, firmami cateringowymi, hotelami, pensjonatami, jak również kucharze, szefowie kuchni czy bariści. Targi EuroGastro to okazja do obserwowania najnowszych trendów, a także spotkania i nawiązania kontaktów z producentami i dostawcami produktów oraz rozwiązań dla biznesu gastronomicznego. Wśród wystawców targów znajdą się m.in. firmy oferujące wyposażenie zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów, producenci i dystrybutorzy napojów i żywności, produktów i półproduktów dla gastronomii, w tym również dla cukiernictwa i piekarnictwa.

Edycja 2015

Nowością 19. edycji Targów EuroGastro będzie promocja dziczyzny oraz wieprzowiny. Po raz pierwszy szef kuchni Artur Świerżewski, który specjalizuje się w daniach kuchni myśliwskiej, zorganizuje konkurs „Smaki dziczyzny”. Tradycyjnie odbędą się pokazy oraz konkursy: „Kulinarny Talent 2015” Roberta Sowy, Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa oraz „Gotuj lokalnie” Marcina Budynka.

Zbliżające się 19. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro umożliwią miłośnikom kuchni poznanie oferty gastronomicznej, będą również okazją do spotkania kulinarnych autorytetów. Po raz pierwszy szef kuchni Artur Świerżewski, który specjalizuje się w daniach kuchni myśliwskiej, zorganizuje konkurs „Smaki dziczyzny”. Tradycyjnie odbędą się pokazy oraz konkursy: „Kulinarny Talent 2015” Roberta Sowy, „Gotuj lokalnie” Marcina Budynka i Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.

Dla adeptów sztuki kulinarnej Targi EuroGastro dają możliwość spotkania oraz konsultacji z doświadczonymi i uznanymi osobowościami z branży. Jest to jednocześnie szansa dla nich na zaprezentowanie umiejętności, poznanie nowych przepisów, odkrywanie smaków i nowatorskich połączeń produktów, a więc poszerzanie wiedzy jak tworzyć coraz smaczniejsze i piękniejsze potrawy. Targi są także okazją do wymiany doświadczeń, poszukiwania kulinarnych inspiracji oraz poznania aktualnych trendów i kierunków rozwoju branży.

Myśliwi w kuchni

Nowością 19. edycji Targów EuroGastro będzie promocja walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny. W premierowej edycji konkursu kulinarnego „Smaki dziczyzny” profesjonalni kucharze wyspecjalizowani w daniach kuchni myśliwskiej zaprezentują możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach.

Konkurs, którego organizatorem jest wieloletni szef kuchni, pasjonat myślistwa i miłośnik dziczyzny, Artur Świerżewski, odbędzie się 25 marca, czyli pierwszego dnia Targów EuroGastro.

Talent spod skrzydeł Sowy

Zmagania młodych talentów kulinarnych będzie można podziwiać drugiego dnia targów podczas konkursu „Kulinarny Talent 2015”. Organizatorem jest Robert Sowa i firma MT Targi Polska, gospodarz Targów EuroGastro, przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Głównym celem konkursu jest wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne. Muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe, m.in. sezonowaną wołowinę. Dla laureatów to możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu specjalistów z branży, a przede wszystkim szansa na zaistnienie w świecie profesjonalnych kucharzy.

Tradycji stanie się zadość

Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni, realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Tematem przewodnim III edycji konkursu „Gotuj Lokalnie”, który odbędzie się 27 marca, będą kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą w jaki sposób można kreować nowe trendy kulinarne wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia.

Grecki jubileusz

Podczas tegorocznych Targów EuroGastro odbędzie się jubileuszowa 10. edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, którego idea zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania tradycji tej kuchni w Polsce. Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu Kuchni Greckiej jest Teo Vafidis, ambasador kultury i kuchni greckiej.

27 marca ekipy kucharzy z całej Polski pod fachowym okiem międzynarodowego Jury przygotują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w regulaminie oryginalnych greckich produktów. Konkursowi towarzyszyc będą atrakcje, w tym pokazy sztuki kulinarnej z całego świata, prezentacje firm i degustacje. Laureat pierwszej nagrody wyjedzie wraz z osobą towarzyszącą na tygodniową wycieczkę do Grecji.

Celem projektu jest przekazywanie wiedzy na temat wykorzystywania regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości, a dzięki temu wzmacnianie lokalnego potencjału regionu.

Wśród wystawców obecne będą również firmy reprezentujące sektor kawowy oraz dostawcy sprzętów do parzenia kawy. Po raz siódmy odbędzie się Olimpiada Kawy® organizowana we współpracy z firmą Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE.

W programie imprez towarzyszących ujęte będą propozycje spotkań i warsztatów dla osób, które chciałyby zacząć działać w gastronomii oraz tych, które zamierzają podnieść swoje kompetencje w zakresie marketingu i zarządzania.

Patronat Honorowy

19. Targi EuroGastro odbędą się pod Honorowym Patronatem Janusza Piechocińskiego, Wiceprezesa Rady Ministrów i Ministra Gospodarki.

Informacje praktyczne

Dla przedstawicieli branży, którzy zarejestrują się przez Internet, przewidziana jest 50% zniżka
na bilet wstępu. Formularze rejestracyjne będą dostępne do 23 marca br.

Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl.