Tematyczna impreza karnawałowa

Opublikowano: 30-01-2019

– o czym musisz wiedzieć przygotowując menu! 

Imprezy tematyczne to niekonwencjonalny sposób na wspólne spędzenie czasu w gronie przyjaciół, rodziny, a nawet współpracowników. Urodziny, Christmas party, impreza sylwestrowa lub karnawałowa – okazji do świętowania, w takim właśnie stylu, może być wiele. Najważniejsze, to zadbać o świetną atmosferę, a także o spójność wszystkich elementów: strojów, dekoracji, muzyki oraz menu. Przygotowując imprezowe dania czy przekąski , warto dać upust kreatywności i postawić na  prawdziwą ucztę smaków, aromatów i kolorów. 

Tematyczne party karnawałowe 

Odpowiednio przemyślana impreza tematyczna powinna mieć charakterystyczny motyw przewodni, który łączy pozostałe elementy. To pozwoli zrobić niemałe wrażenie na zaproszonych gościach, którzy z pewnością docenią zaangażowanie organizatora w dopracowanie najmniejszych szczegółów. Dużą popularnością cieszą się przyjęcia utrzymane w stylu lat 20., 60., PRL, a także te sięgające do odległych kultur – hawajskiej, latynoskiej, afrykańskiej. Ci, którzy nie chcą przesadzić z ekstrawagancją, mogą pomyśleć o black&white party, jednak w tym przypadku, dobranie menu stanowiłoby dość duże wyzwanie. 

Oryginalna karta dań – o czym pamiętać

W menu może pojawić się konkretny rodzaj kuchni, popularnej dla danego regionu świata, choć równie dobrym rozwiązaniem będzie podanie potraw z odpowiednim wyróżnikiem – dominującym kolorem, charakterystyczną przyprawą lub sposobem podania. Jeżeli więc motywem przewodnim imprezy jest kolor czerwony, warto, by w każdej potrawie pojawił się chociaż jeden składnik w takiej właśnie barwie. Można także przyozdobić talerz niewielką warzywną aranżacją z pomidorem lub papryką – to sprawi, że danie będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. 

Przed przygotowaniem karty dań, należy także poznać preferencje żywieniowe gości – jeżeli okaże się, że ktoś jest wegetarianinem lub posiada nietolerancję na laktozę, to zdecydowanie trzeba się na tę opcję przygotować i uwzględnić w jadłospisie. Każde menu może także posiadać kilka elementów wspólnych: rozgrzewające zupy, kolorowe sałatki, słodkie i wytrawne muffiny, różnorodne szaszłyki, czy też słodkie cake-pops jedzone na tzw. jeden kęs. Najważniejsze, to pamiętać o spójności elementów w ramach wybranej konwencji. 

Menu karnawałowe – czego nie może zabraknąć

Imprezy karnawałowe zawsze odbywają się zimą, dlatego na stołach nie powinno zabraknąć dań podawanych na ciepło – zup, przygotowanych z największą starannością pieczonych mięs lub kreatywnie skomponowanych potraw jednogarnkowych. Przed  daniami głównymi warto także podać gościom przystawki i różnorodne przekąski, a  na koniec – deser. Jeżeli tematyką imprezy jest kultura włoska, jako przystawkę można podać mini lasagne piecznone w muffinowych foremkach lub chrupiącą focaccię, natomiast jako danie główne spaghetti bolonese lub carbonara – koniecznie robione zgodnie z tradycyjną włoską recepturą, czyli bez śmietany.

Jeżeli zastanawiasz się jakie menu przygotować na karnawał i poszukujesz oryginalnych pomysłów, zajrzyj na: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/przyjecia_imprezy/karnawal.html. Znajdziesz tam wiele inspiracji, które pomogą Ci zorganizować niezapomniane przyjęcie. 

artykuł sponsorowany