The Best Pizza 2023

Opublikowano: 16-08-2023

Pizza jest jedną z najukochańszych potraw na świecie. Przez ostatnie lata umacniała swoją pozycję w gastronomii, oferując coraz bardziej zróżnicowane i niezwykłe odsłony. Choć jest dostępna i powszechna, jej tworzenie należy już do haute cuisine.

Pizza podróżowała po całym świecie, gościła w metropoliach i małych miasteczkach, odwiedziła wszystkie kontynenty.

Nowy ranking tworzony we współpracy z The Best Chef ma na celu przybliżenie pracy Pizzaiolo (twórców pizzy); profesjonalistów, którzy wykonują swoją pracę z pasją i maestrią. Za pomocą listy The Best Pizza, jej twórcy pragną zwrócić uwagę na wyjątkowych Pizzaioli i niezwykłe miejsca, w których można delektować się tym wspaniałym daniem.

Antonio Ruotolo, Koordynator projektu The Best Pizza wyjaśnia: – Pizza jest daniem, którym każdy może się delektować i inspirować, bez względu na własną interpretację. Chcemy szerzyć wiedzę i szacunek do zawodu Pizzaiolo. Ponieważ zależy nam na tym, by zostali wysłuchani, zaprosiliśmy ich do głosowania.” Dla Antonio i jego zespołu „ważnym zadaniem jest przyjrzenie się ewolucji pizzy, jej korzeni kulturowych i jej przyszłości. Jest to zadanie wymagające dużego nakładu pracy i jeszcze większej miłości do pizzy.

Lista The Best Pizza będzie wynikiem głosów grupy 200 osób, w skład której wchodzą Pizzaioli i eksperci ze świata gastronomii pochodzący z 6 kontynentów, 24 krajów oraz 74 miast z całego świata.

24 września podczas spotkania online, oprócz głównej nagrody The Best Pizza Top100, rozdane zostaną następujące wyróżnienia:

  • The Best Pizza Science Award. Ta nagroda dedykowana jest Pizzaiolo, który wyróżnia się wyjątkową eksperymentalną techniką i metodami naukowymi.

  • The Best Pizza Art Award. Kuchnia jest sztuką, pizza jest sztuką. Tę nagrodę otrzyma Pizzaiolo – Artysta, którego przepyszne dzieła sztuki wyglądają niemal zbyt pięknie, by je zjeść.

  • The Best Pizza Next Award. Nagroda przeznaczona dla młodego Pizzaiolo, który wkracza w świat gastronomii z ogromnym talentem i którego niewątpliwie czeka wielki sukces.

  • The Best Pizza Pastry Award. Zwieńczeniem każdego posiłku powinien być deser. Nagroda ta wręczona zostanie w uznaniu umiejętności twórcy pizzy na słodko.

  • The Best Fried Pizza Award. Ta nagroda powędruje do Pizzaiolo, który przedstawi najlepszą wersję smażonej pizzy, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością.

  • The Best Pizza Experience Award. Nagroda przeznaczona dla Pizzaiolo lub Pizzerii, która zapewnia gościom niezapomniane wrażenia związane ze wspaniałą obsługą.

  • The Best Pizza Margherita Award. Czas uczcić Królową Pizz. Nagrodzony zostanie Pizzaiolo, który może poszczycić się najlepszą Margheritą.

    Choć ranking The Best Pizza jest nowy, sama nagroda za najlepsza pizzę została wręczona w przeszłości już dwukrotnie: podczas gali The Best Chef Awards 2021 w Amsterdamie oraz The Best Chef Awards 2022 w Madrycie. W obu przypadkach zwycięzcą okazał się Franco Pepe, właściciel i Pizzaiolo Pepe in Grani (Caiazzo we Włoszech).

Choć ogłoszenie rankingu odbędzie się online, to na żywo w Meksyku zwycięzcy wręczona zostanie nagroda podczas Ceremonii rozdania The Best Chef Awards. Tegoroczne wydarzenie odbędzie się w Meridzie (Jukatan) 20 listopada 2023 roku.

Na poznanie listy The Best Pizza Chef 2023 przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, ale w ciągu najbliższych tygodni stopniowo ujawniane zostanie coraz więcej szczegółów, aż do wydarzenia online 24 września, kiedy to dowiemy się wszystkiego z oficjalnych kanałów:

Instagram: https://www.instagram.com/top100pizza/
Facebook: https://www.facebook.com/top100pizza

The Best Pizza ściśle związana jest z The Best Chef Awards, organizacją założoną w 2017 roku przez Joannę Ślusarczyk oraz Cristiana Gadau, która w ciągu kilku lat zdołała osiągnąć międzynarodowy sukces. Lista corocznie przyciąga szefów kuchni, dziennikarzy i koneserów gastronomii z całego świata, którzy śledzą wydarzenie, gdziekolwiek się ono odbywa. W tym roku po raz pierwszy Gala odbędzie się poza Europą. The Best Chef zawita do Jukatanu w Penisuli w dniach 18-20 listopada.