V Polski Festiwal Carvingu

Opublikowano: 25-02-2013

20 marca 2013 roku w godzinach 10.00-18.00 podczas XVII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie odbędzie się V Polski Festiwal Carvingu.

carving.festival

 

V Polski Festiwal Carvingu to doskonała okazja poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.

FORMULARZ ZGLOSZENIOWY do pobrania

ZAKWALIFIKOWANI UCZESTNICY:

* BAJER DOMINIK Dom Przyjęć Kalimera, Pracownia Sztuki Kulinarnej

*GNIECH GRZEGORZ – Carving-Gniech.pl WEJHEROWO

* GROMEK MARIUSZ – Kraków

* KWIATEK PIOTR – Kościan

* SIBON GRZEGORZ – Pracownia Sztuki Kulinarnej, The Regent Hotel

* SZEWCZYK ŁUKASZ – Pracownia Sztuki Kulinarnej

* SZTENDERSKI PAWEŁ – Carving-Gniech.pl WEJHEROWO

* SZYBOWSKA MAŁGORZATA – Pub „No Name” Iława

* WASIK PIOTR – Pracownia Sztuki Kulinarnej

 

I ZASADY ORGANIZACYJNE

* Organizator zapewnia uczestnikom :

1.1.stół,krzesło  oraz kosz na odpadki

*Uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie:

1.2 owoce  w trakcie zawodów (dynia, arbuz, 1melon żółty i 1 melon cantelupa – obowiązkowo) reszta warzyw i owoców według uznania.

1.3 narzędzia, elementy do wyeksponowania rzeźby :

materiały (mogą być kolorowe), stendy, podstawki itp.

( nie mogą jednak dominować formą ani treścią nad rzeźbą i nie podlegają ocenie ! )

II REGULAMIN KONKURSU

2.1.konkurs składa się z jednej 2 godzinnej części (po 3 zawodników w każdej turze)

2.2.nie można używać żadnych narzędzi mechanicznych

2.3.owoce i warzywa nie mogą być wcześniej obrane ani w inny sposób przygotowane do wycinania ( nie można mieć naciętego czy zaznaczonego wzoru)

2.4.dozwolone jest kontrolne cięcie aby zobaczyć grubość skórki(arbuz)

2.5.nie wolno uzupełniać pracy nie wyciętymi na zawodach elementami, oraz sztucznymi bądź naturalnymi kwiatami, liśćmi itp.

2.6.uczestnicy używają przez siebie przywiezione owoce i warzywa (organizator ich nie zapewnia) 

2.7.zawody startuje i kończy sędzia główny

2.8.każdy uczestnik musi mieć na stole identyfikator (z imieniem i nazwiskiem oraz nazwą firmy, szkoły itp – dane te należy podać w formularzu zgłoszeniowym) który otrzyma przy rejestracji

2.9.każdy zawodnik musi mieć ukończone 18 lat i startuje na własną odpowiedzialność

2.10.fotografie i materiały filmowe prac oraz uczestników POLSKIEGO FESTIWALU CARVINGU mogą być wykorzystane

w celach promocyjnych bez dodatkowej zgody uczestników

2.11. fotografie i materiały filmowe prac oraz uczestników POLSKIEGO FESTIWALU CARVINGU mogą być wykorzystane do relacji z tych zawodów na łamach prasy, portalach internetowych oraz w innych mediach bez dodatkowej zgody uczestników

2.12.miejsce do ekspozycji-stolik 75×75 cm

2.13.nie dopuszcza się używania kleju ,barwników sztucznych i markerów

2.14.dopuszcza się używanie wykałaczek i patyczków do szaszłyków przy kompozycji kwiatowej

2.15.nie wolno używać obscenicznych i niemoralnych wzorów.

2.16.nie wolno używać oficjalnego logo firm i instytucji które mają je zastrzeżone

III ZASADY RYWALIZACJI

3.1. Tematem tegorocznym na żywo jest

: Dzień Kobiet, Walentynki czas 2 godziny

3.2 Dodatkową konkurencją jest w tym roku gotowa praca na temat : Logo EuroGastro .

Pracę tę przywozimy na miejsce imprezy gotową*- wystawiamy ją przed rozpoczęciem zawodów.

IV KRYTERIA OCENY

4.1.stopień trudności wykonania –10pkt

-różnorodność cięć,

-użyte narzędzia,

-plastyczność

4.2.oryginalność–10pkt

-użycie nowych wzorów

4.3.prezentacja kompletnej pracy-12pkt

-dopasowanie wzoru do tematu

4.4.czystość cięć, pewność ręki-8pkt

 

W sumie  każdy z uczestników może zdobyć  w jednej konkurencji maksymalnie 40 pkt.

Zwycięzcą zostaje zawodniczka lub zawodnik którzy uzyskają największą liczbę punktów za obie konkurencje 

V. Merytorycznym gwarantem imprezy jest Mirosław Bobrowski

VI. NAGRODY

1 MIEJSCE- Puchar + dyplom

2.MIEJSCE- Puchar  + dyplom

3.MIEJSCE- Puchar + dyplom

Pozostali uczestnicy dostają pamiątkowe dyplomy

VII.KRYTERIUM STARTOWE

1.1 termin nadsyłania zgłoszeń do 04.03.2013

1.2 do zgłoszenia należy dołączyć zdjęcie swojej pracy (reprezentatywnej) – nie dotyczy uczestników poprzednich edycji Festiwalu Carvingu

1.3 komisja weryfikacyjna poda listę zakwalifikowanych 9 uczestników do 4 dni od końcowej daty przyjmowania zgłoszeń

*Organizator zastrzega sobie możliwość dokonania zmian w zależności od zaistniałej sytuacji.

 culinary.art

KONTAKT I ZGŁOSZENIA :  MIROSŁAW BOBROWSKI

TEL  +48602681166  MAIL culinaryart@wp.pl