VII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne

Opublikowano: 11-10-2009

untitled-22.jpg

VII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne pod patronatem Prezydenta Bydgoszczy Wielkie Kulinarne Wydarzenie – 30.10.2009 r. Hotel City w Bydgoszczy

Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne są największą tego typu imprezą w regionie.

Do konkursu zostają zgłoszeni kucharze pracujący na co dzień w lokalach gastronomicznych, bez względu na rodzaj lokalu i lata praktyki w zawodzie.

 

lokalizacja_city.jpg

Ilość miejsc ograniczona do 16 kandydatów. Decyduje kolejność zgłoszeń! Pierwszeństwo do udziału w konkursie mają osoby pracujące na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Zgłoszenia muszą zawierać następujące informacje:

– imię i nazwisko kandydata,

– stanowisko,

– telefon kontaktowy,

– adres zakładu pracy,

– podpis kandydata i data zgłoszenia,

– pieczątka zakładu pracy.

Brak powyższych danych może spowodować odrzucenie zgłoszenia przez organizatora!

Termin nadsyłania zgłoszeń: 18.10.2009 r. Organizator telefonicznie potwierdzi udział w konkursie wybranych kucharzy, na podstawie nadesłanych zgłoszeń lub poda na stronie internetowej www.newsgastro.pl

Laureaci pierwszych miejsc poprzednich edycji Potyczek Kulinarnych nie mogą brać udziału w konkursie.Przyjęcia zgłoszeń: City Hotel, fax.: (052) 325 25 74, e-mail:gastronomia@city-hotel.pl z dopiskiem: „VII Potyczki Kulinarne”.



Tematem konkursu jest danie główne wykonane przy użyciu produktu firmy Limito Łosoś, produktów firmy Prymat, produktów firmy Bonduelle oraz produktów firmy Unilever Foodsolutions: Fond Rybny, Primerba, Tomato Pronto. Zwycięzców konkursu wyłoni pięcioosobowe jury, w skład którego wchodzą wybitni szefowie polskich restauracji.

Konkurs rozpocznie się o godzinie 10.00. Zadaniem uczestników będzie wykonanie od podstaw, w ciągu 1 godziny 15 minut – 5 porcji potrawy, przy użyciu produktu firmy Limito Łosoś, produktów firmy Prymat, produktów firmy Bonduelle oraz produktów firmy Unilever Foodsolutions.

868033125499116637527.jpg

Ogłoszenie wyników konkursu będzie miało miejsce 30.10.2009 r. w restauracji 3 V 6 mieszczącej się w Hotelu City o godzinie 20:00 podczas Gali Diner.

Nagrody za 3 pierwsze miejsca:

I miejsce – 2000 zł

II miejsce – 1000 zł

III miejsce – 500 zł

 

Fotografia laureata I miejsca zostanie zamieszczona w kalendarzu kulinarnym Prymat 2010. Dodatkowo dla wszystkich uczestników konkursu przewidziano upominki od sponsorów.

Warsztaty dla gastronomii:

KWK Grudziądz, Komat – wyposażenie pokazów

godz. 10.00 – rozpoczęcie; sale A, B, C na parterze

Bonduelle – Czarny Koń – Jesienne inspiracje kulinarne

Unilever Foodsolutions – Magia sosów

Makro – Platforma rybna

Nestlè ProfessionalRozkoszuj się magiczną chwilą – doradca kulinarny Jerzy Pasikowski

Nestor


Prymat

Limito
– Rafał Targosz – doradca kulinarny Limito

Fanex – Sosy świata

Kuma – Artykuły piekarsko-cukiernicze

Giuljano – Herbata Tea to go – Prawdziwy smak herbaty i kawy

Lacpol – degustacja, prezentacja.

OSTROMECKO-degustacja napojów

RUDOPAL GASTRONOMIA

B&K FOOD POLAND.

Pokaz sztuki kelnerskiej o godz. 10.00, sala D na I piętrze

Zaprezentują się uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Inowrocławia pod kierunkiem Piotra Nogackiego.

Patron ZSP 

   

Relacja na żywo z konkursu VII Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych będzie się odbywała w salach konferencyjnych od godz. 10.00. Zmagania konkursowe będą miały miejsce w sali E na I piętrze. Wszyscy chętni mogą zwiedzać stoiska, przypatrywać się pracy kucharzy oraz wziąć udział w szeregu degustacji. Organizatorzy imprezy serdecznie zapraszają młodzież szkół gastronomicznych do odwiedzenia Potyczek Kulinarnych.

Regulamin konkursu:



1.Warunki uczestnictwa

Do konkursu zostają zgłoszeni kucharze pracujący na co dzień w lokalach gastronomicznych, bez względu na rodzaj lokalu i lata praktyki w zawodzie. Ilość miejsc ograniczona do 16 kandydatów. Decyduje kolejność zgłoszeń! Pierwszeństwo do udziału w konkursie mają osoby pracujące na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Termin nadsyłania zgłoszeń: 18.10.2009 r. Organizator telefonicznie potwierdzi udział w konkursie wybranych kucharzy, na podstawie nadesłanych zgłoszeń lub poda na stronie internetowej www.newsgastro.pl

Laureaci pierwszych miejsc poprzednich edycji Potyczek Kulinarnych nie mogą brać udziału w konkursie.

Informacje dotyczące regulaminu:www.newsgastro.pl

Przyjęcia zgłoszeń: City Hotel, fax.: (052) 325 25 74, e-mail:gastronomia@city-hotel.pl  z dopiskiem: „VII Potyczki Kulinarne” Organizator Dariusz Gwiazda 503 33 56 49 Miejsce konkursu: „City Hotel” ul. 3 Maja 6, 85-950 Bydgoszcz

2.Zasady konkursu

Kucharz oceniany jest za organizację pracy, przygotowanie stanowiska pracy, umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej.

3.Zadanie konkursowe

Wykonanie dania od podstaw – w ciągu 1 godziny 15 minut – 5 porcji potrawy, przy użyciu produktu firmy Limito Łosoś, oraz min. 1 produktu firm: Prymat, produktów firmy Bonduelle oraz produktów firmy Unilever Foodsolutions. 4-porcje będą oceniane przez jury, które wyłoni zdobywców trzech nagród głównych. 1- porcja zostanie wyeksponowana dla publiczności.

 Sponsorzy zapewniają klasyczny strój kucharski z logo (bluza, zapaska).

 Uczestnicy konkursu powinni posiadać niezbędny drobny sprzęt do wykonania  potraw konkursowych wraz z  garnkami i patelniami, drobny sprzęt elektryczny oraz własne talerze – 5 szt.

 W trakcie pracy kucharze objaśniają członkom jury oraz widzom poszczególne etapy pracy.

Do dyspozycji jest stanowisko konkursowe wyposażone w następujący sprzęt: piec konwekcyjno – parowy, kuchenka elektryczna, stół roboczy ze zlewem. 

Jury ocenia przygotowanie do pracy, organizację pracy oraz stanowisko po jej zakończeniu.

 Jury po zakończeniu prac może przekazać swoje uwagi zainteresowanym kucharzom.

 Prawa do przepisów przechodzą na rzecz Organizatora.

 Decyzja jury jest ostateczna i niepodważalna.

 Kolejność startu zostanie wylosowana przed konkursem w czasie odprawy z jurorami; odbędzie się dnia 30.10.2009 o godz. 9.00 w miejscu konkursu.

 Sprawy nie ujęte w regulaminie jury rozstrzygnie podczas konkursu. 

Kryteria oceny i ilość punktów

1. Miejsce pracy i czystość (0-10punktów)

przygotowanie produktów i sprzętu

czystość pracy

czystość po zakończeniu pracy          

2. Fachowe przygotowanie (0-20 punktów)

prawidłowa technika produkcji

prawidłowa obróbka termiczna produktów

zachowanie wartości odżywczych

3. Sposób przygotowania i prezentacji potrawy (0-30 punktów )         

wrażenie ogólne ,   

estetyczny wygląd

brak czasochłonnych elementów produktów               

4. Smak potrawy (0-40 punktów )

smak własny produktu

zestawienie smakowe

prawidłowy dobór dodatków

 

 Maksymalna ilość punktów – 100.

 

Organizator zapewnia:

1. Limito: łosoś.

2. Prymat – przyprawy.

2. Warzywa Bonduelle.

3. Unilever Foodsolutions: fond rybny, primerba, tomato pronto.

 

 Dopuszcza się zastosowanie:

1. Ciasto podstawowe – neutralny smak.

2. Ryby – filety.

3. Warzywa i owoce – umyte, obrane, nie krojone.

4. Ziemniaki/cebula – obrane, nie krojone.

 

Zabrania się stosowania:

1. Gotowych farszów.

2. Gotowych sosów (fond, majonez i ketchup – dopuszczalne jako podstawa)

3. Sztucznych dekoracji.

4. Uformowanych wcześniej elementów ryb, ciast.

5. Gotowych dekoracji z warzyw.

Przebieg konkursu – rozpoczęcie konkursu po zakończeniu odprawy o godzinie 9.30. Uczestnicy zajmują wylosowane wcześniej stanowiska od 1 do 16.