WACS- Polska reprezentacja w Budapeszcie
Opublikowano: 05-10-2009
Polska w Półfinałach Global Chefs Challenge 2009 w Budapeszcie
W dniach 6 – 9 października w Budapeszcie odbędą się ostatnie półfinały konkursu kulinarnego Global Chefs Challenge organizowanego przez WACS.Do tej pory miały miejsce eliminacje w następujacych miejscach :
1) 8 – 11 luty w Dublinie – Irlandia (reprezentanci z krajów Europy Północnej),
2) 19 – 22 kwiecień w Lizbonie – Portugalia (Europa Południowa),
3) 6 – 9 maj w Hong Kongu – Chiny (Azja)
4) 29 lipiec w Johannesburgu – RPA (Afryka),
5) 7 – 10 wrzesień w Sydney – Australia (Pacyfik),
6) 19 – 22 wrzesień w Sao Paulo – Brazylia (Ameryka).
W ostatnim półfinale w Budapeszcie udział wezmą reprezentanci z krajów Europy Centralnej: Austrii, Czech, Węgier, Luksemburga, Szwajcarii, Niemiec, Holandii i Polski.Nasz kraj reprezentować będzie Sebastian Krauzowicz – szef kuchni Hotelu Crocus z asystentką Anną Solarz, którzy otrzymali rekomendacje Zarządu OSSKiC.
W gronie członków międzynarodowego jury zasiądzie członek Zarządu OSSKiC Zenon Hołubowski.
Wszyscy uczestnicy konkursu muszą przygotować w ciągu 7 godzin: starter, przystawkę, danie główne i deser, wykorzystując następujące produkty: sandacz, perliczka, polędwica z jelenia i do deseru gruszkę, 75% czekoladę oraz miód akacjowy.
Zwycięzca półfinałów będzie reprezentować swój kontynent na finale, który odbędzie się w Santiago (Chile) w dniach 24 – 28 stycznia 2010 roku, w ramach
W czasie swojej 80- letniej działalności WACS jest organizatorem lub patronem honorowym największych konkursów kulinarnych odbywających się na całym świecie, poza Global Chefs Challenge do najważniejszych zalicza się:
1) The IKA Culinary Olympics – Erfurt, Niemcy
2) Culinary World Cup – Luksemburg,
3) The American Culinary Classic – Chicago USA,
4) ScotHot (Senior i Junior) – Glasgow Szkocja,
5) Food and Hotel Asia (including the Battle of the Lion) – Singapur,
6) Basel Competition – Basel – Szwajcaria
Życzymy powodzenia naszym reprezentantom!
Materiały: OSSKiC