XII Dorszowe Żniwa – lista zespołów

Opublikowano: 28-01-2015

W dniach 19-21 czerwca 2015, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.

logo_dorsz_2015

Lista zespołów kucharskich, które zakwalifikowały się do Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 19-21.06.2015

1. Restauracja T-Bone w Grand Hotel TIFFI Iława

  • Szef drużyny – Rafał Gierałtowski
  • Kucharz – Karol Kaszlewicz

2. Restauracja Mercato w Hotelu Hilton

  • Szef drużyny – Paweł Stawicki
  • Kucharz – Dominik Karpik

3. Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa

  • Szef drużyny – Adrian Górny
  • Kucharz – Mateusz Sokołowski

4. Restauracja  „Rzeka Smaków” Ibis Reda

  • Szef drużyny – Artur Szymański
  • Kucharz – Marcin Stadler

5. Restauracja Poziom 511 – Ogrodzieniec

  • Szef drużyny – Przemysław Gościniak
  • Kucharz – Maciej Musiał

6. Restauracja „U Kretschmera” w Hotelu TOBACO Łódź

  • Szef drużyny – Maciej Kowalski
  • Kucharz – Kamil Kubiak

7. Hotel BoniFaCio SPA& Sport Resort Warszawa

  • Szef drużyny – Stępiński Patryk
  • Kucharz – Bednarz  Przemysław

8. Restauracja Hotelu Qubus Legnica

  • Szef drużyny – Katarzyna Karpińska
  • Kucharz – Tomasz Gibas

Drużyny rezerwowe – w razie odstąpienia od konkursu drużyny nominowanej do Dorszowych Żniw 2015, jej miejsce zajmuje zespół z listy rezerwowej, w kolejności:

  1. Restauracja Omega Olsztyn
  2. Restauracja L`arc Warszawa

Przypominamy, że stanowiska uczestników, przygotowane przez firmy RM Gastro, Maximus oraz Robot Coupe, zostaną wyposażone w:
– zastawę porcelanową do serwowana zakąski, dania głównego oraz deseru  – obowiązkowa zastawa (Dajar),
– papiery do gotowania i pieczenia SAGA, pozwalające na beztłuszczowe przygotowanie potraw w każdym procesie gastronomicznym,
– produkty firmy Polmlek

Wszystkie ekipy konkursowe ubrane będą w zapaski kucharskie ufundowane przez firmę ChemaN.

Już wkrótce opublikujemy listę nagród!

Szczegóły w regulaminie

 

Celem Mistrzostw jest:
– promocja sztuki kulinarnej,
– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej,
– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce.

W Mistrzostwach co roku biorą udział najlepsi polscy kucharze. W tym roku ich zadanie będzie polegał na przygotowaniu zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwini oraz sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek oraz szparagów białych lub zielonych oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady (dowolnego rodzaju), miodu, dzikiej róży lub rokitnika.

BANER_DORSZOWE_ZNIWA

W Mistrzostwach udział weźmie osiem drużyn. O ich zakwalifikowaniu zadecyduje kreatywność i pomysłowość zgłaszanych prac, które powinny być przesłane do 29.05.2015 na adres szulba@tlen.pl. Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę uczestników wraz z listą rezerwową w dniu 1.06.2015 roku.

Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.

W Dorszowych Żniwach  uczestniczyć będzie wielu znakomitych i znanych kucharzy. W jury 12 edycji zasiądą: Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Jerzy Pasikowski, Aleksandra Sowa, Tomasz Milewski, Stefan Birek, Piotr Chylarecki, Tomasz Deker, Krzysztof Gawlik, Dariusz Struciński, Grzegorz Parczewski, Patryk Dziamski, Krzysztof Gradzewicz, Arleta Żynel, Jacek Ziemba, Rafał Godziemski, Przemysław Tworkowski, Michał Kuter i Wojciech Dembowski.

Na wszystkich Gości czekać będą liczne atrakcje rodzinne, degustacje i konkursy. Ogłoszenie wyników mistrzostw nastąpi o godzinie 20:00 podczas uroczystej gali finałowej, na dziedzińcu zamkowym.

Dorszowym Żniwom towarzyszyć będzie szereg atrakcji związanych z II OGÓLNOPOLSKIM KONKURSEM FOTOGRAFII KULINARNEJ, w tym m.in. wystawa prac finalistów, warsztaty fotografii kulinarnej oraz uroczysta gala finałowa.

Organizatorem Mistrzostw jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Konkurs kulinarny nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski

REGULAMIN DO POBRANIA

KARTA ZGŁOSZENIOWA DO POBRANIA

Sumą punktów jury technicznego oraz profesjonalnego zostanie wyłoniona mistrzowski zespół

Lista nagród ogłoszona zostanie do 1 maja 2015

Harmonogram Mistrzostw

Piątek, 19 Czerwca 2015  r.
do godz. 18.00   zakwaterowanie uczestników biorących udział w konkursie, jurorów i gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gniew w Gniewie ul. Zamkowa 3

Godz. 19.00       Kolacja w formie bufetu
Godz. 20.30       Odprawa ekip biorących udział w konkursie

Sobota, 20 Czerwca 2015 r.
Godz. 7.00 – 9.00                Śniadanie
Godz. 10.00                         Oficjalne rozpoczęcie konkursu – prowadzenie Robert Bochenko

Godz. 11 –17.00                  Konkurs kulinarny XII  Dorszowe Żniwa
Godz. 19.30                         Uroczysta Gala na dziedzińcu Zamkowym OBOWIĄZUJĄ ZAPROSZENIA

Godz. 20.00                         Ogłoszenie wyników konkursu Dorszowe Zniwa

Godz. 21.30                         Program artystyczny, w tym loteria fantowa

Godz. 22.00                        Słodki upominek