XIV Konkurs „Arte Culinaria Italiana”
Opublikowano: 05-02-2019
W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie ,Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino ( i dowolnych składników ) drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów ( i dowolnych składników ).Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne : Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
- Restauracja Zielona Górka- Pabianice
Dawid Pluta
Jędrzej Lewandowski
- Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem
Iwona Tomasiak
Teresa Salamon
- Restauracja Bistro Rój – Warszawa
Przemysław Łyszkowski
Przemysław Błaszczyk
- Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn
Tomasz Ptak
Bartłomiej Gniazdowski
- Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz
Sebastian Szynkiewicz
Patrycja Reichm
- Restauracja Oleska 102 – Opole
Szymon Szendlak
Tomasz Karoń
- Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków
Mateusz Guzik
Rafał Tobiasz
- Hotel Restauracja Piano- Lublin
Piotr Huszcz
Paweł Gałecki
- Restauracja Scandale Royal – Kraków
Tobiasz Dziura
Łukasz Niziński
- 10.Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa
Tomasz Kowal
Kamil Miszczyk
- 11.Restauracja Ed Red – Warszawa
Bartosz Biały
Łukasz Kostrzewski
- 12.Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok
Angelo Colombo
Mateusz Nienałtowski
- 13.Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań
Roman Serdiuk
Grzegorz Elsner
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.
- Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
- Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
- Paweł Stasiak i Daria Stasiak
- Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
- Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba
Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie- makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.
Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz– Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk– Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska– Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski– Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.
Serdecznie zapraszamy 23 lutego 2019 roku do Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie.