XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Opublikowano: 28-05-2019
Program XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny Święto Baraniny 10 sierpnia 2019
XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
10 sierpnia sobota
„RM Gastro” Studio Kulinarne
8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy w „RM Gastro” ul. Sportowa 15a Ustroń.
09.00. Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
10.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich w RM Gastro.
13.00-14.30 Pokaz kulinarny degustacja, mgr Piotr Lenart i prof Bronisław Borys – Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.
16.00 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro
Rynek: Święto Baraniny
08.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników.
Prowadzenie konferansjer Staszek Jaskułka
Quiz dla publiczności i nagroda za wnikliwe obserwowanie i śledzenie wydarzeń na scenie.
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni (Czesław Kanafek), trombita. Rynek Miejski
12.00 Rozpoczęcie Święta Baraniny Rynek Miejski
12.00-14.00 Panel wystąpień naukowców;
DR. MAREK REMBIESZ „Co nam narobił tutaj Jan Sztefek”
PROF. BRONISŁAW BORYS -Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, odział Kołuda Wielka; Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.
PROF. ROMAN NIŻNIKOWSKI – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przewodniczący rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska. – Owce nieocenione do pielęgnacji terenów cennych przyrodniczo.
DR INŻ. PAWEŁ RADOMSKI – Instytut Badawczy Zootechniki w Krakowie. Nowy projekt promujący Polskie mięso „Rasa Rodzima” Korzyści z certyfikacja produktów spożywczych z ras rodzimych dla producenta i konsumenta.
DR. INŻ. JAN KNAPIK Jak to z baraniną w kuchni polskiej (i nie tylko) onegdaj bywało.
MGR PIOTR LENART „Niech Cię Zakole” Szlak Krajoznawczo Kulinarny kraina dolnej Wisły Kujawsko Pomorskie . Pokaz i degustacja na temat jagnięciny oraz degustacja wyrobów z jagnięciny, gama wyrobów i dań.
DR. MICHAŁ MILERSKI Co lepsze jagnięcina czy baranina?
12.00-17.00 Koncerty kapel góralskich; Kapele są w trakcie umawiania
12.00-14.00 Uroczyste pasowanie na Honorowego Zbójnika oraz wręczenie dyplomu i obuszka.
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci, „Owca w górach” biblioteka miejska. Dyr. Barbara Żmijewska Dom Kultury Prażakówka w Ustroniu
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec, inż. Karol Zorychta
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owca w górach”
17.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród w konkursie XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
12.00-18.00 Występ kapel góralskich