Kawior – przysmak nie tylko dla elit

Opublikowano: 15-03-2016

Kawior w Polsce zyskuje coraz więcej wielbicieli. Jest on nie tylko nieodłącznym elementem menu na ekskluzywnych przyjęciach ale coraz częściej pojawia się na polskich stołach jako bardzo elegancki, zdrowy i niebywale modny element serwowanych dań. Skąd ta ogromna popularność kawioru?

Oczywiście kawior to nie tylko przejaw luksusu i przepychu ale także sposób na bardzo zdrową i ekologiczną kuchnię. Wartości kawioru są nieocenione dlatego też tak wiele osób staje się jego wielbicielami. 

Kawior to przede wszystkim wieczna młodość. Zawarte w nim składniki to prawdziwa bomba witaminowa: witaminy A, D, B, E oraz żelazo, kwas foliowy, krzem, wapń, potas, fosfor, jod, lekko przyswajalne białka wiele innych mikroelementów, które razem działają jako przeciwutleniacz. A to gwarantuje młody wygląd, piękną cerę i witalność. To także powód, dla którego największe światowe koncerny kosmetyczne wykorzystują kawior w kremach anti-aging.

Zawarty w kawiorze cynk powoduje, że uważany jest on od wieków za prawdziwy afrodyzjak i pokarm sprzyjający miłości. Kawior wyzwala produkcję serotoniny i poprawia nastrój. Jest więc nieocenionym pocieszaczem, lepszym nawet od czekolady. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom oraz walorom smakowym, właśnie kawior, najczęściej podawany jest w najdroższych restauracjach na świecie, w formie przystawki na romantycznych kolacjach i ekskluzywnych przyjęciach. Do tego koniecznie szampan. Idealne połączenie.

Od lat kawior obecny jest w kuchni rosyjskiej i tam właśnie zasłynął jako najbardziej ekskluzywny i drogi przysmak rosyjskich carów. Do dzisiaj, właśnie w Rosji, mieszka największa rzesza koneserów kawioru, dla których przygotowywany jest on w specjalnie pozłacanych opakowaniach kosztujących kilkanaście tysięcy euro za jedną puszkę. To prawdziwie ekskluzywny produkt. 

foto www.KochamKawior.pl

Niezwykłe walory smakowe kawioru docenili też Francuzi, dla których kawior jest jednym z elementów menu, których nie może zabraknąć na wykwintnej kolacji. Elegancka zastawa, wyszukane potrawy kuchni francuskiej, najdroższe trunki i oczywiście kawior. Wszyscy, którzy kochają francuską kuchnię, wiedzą jak ważne są w niej detale i najdrobniejsze szczegóły decydujące o finalnym wrażeniu. Dostojności i szyku daniom dodaje właśnie kawior. Najbardziej ekskluzywna przystawka świata. 

W Polsce, do niedawna, kawior eksportowany był głownie z Rosji, lecz nie zawsze był to towar sprowadzany legalnie. Poza tym na rynku od czasu do czasu pojawia się podrabiany kawior i na ten szczególnie trzeba uważać, gdyż ma on niewiele wspólnego z prawdziwym produktem, którym zachwyca się cały świat. A można łatwo wpaść w pułapkę kawiorowych oszustów. Trzeba zawsze czytać napisy na opakowaniach i dokładnie sprawdzać skład, czy aby na pewno mamy do czynienia z prawdziwym kawiorem czy może z produktem kawiorowi podobnym. Warto pamiętać, ze prawdziwy kawior to solona ikra pochodząca od ryb jesiotrowatych. Często w sklepach można spotkać tanie produkty, zwyczajowo nazywane kawiorem, lecz będące jedynie jego namiastką, a nie prawdziwym produktem, który kocha cały wielki świat.

Od niedawna można w Polsce kupić prawdziwy, oryginalny kawior, pochodzący tylko z certyfikowanych łowisk, oferujących kawior najwyższej światowej jakości. A można zrobić to w domu, siedząc przed monitorem komputera, wchodząc jedynie na stronę www.KochamKawior.pl, na której nie tylko możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o kawiorze ale zamówić ten, który najbardziej lubimy lub który chcemy spróbować. Przyjedzie od nas bezpośrednio od producenta, w oryginalnym opakowaniu, szybko i z gwarancją najwyższej jakości.

A jaki kawior jest najlepszy? Tyle ilu na świecie wielbicieli kawioru, tyle różnych opinii. Ale jest kilka krótkich wskazówek, które mogą pomóc niezdecydowanym w wyborze tego kawioru, który będzie im najbardziej smakował.

Oczywiście najbardziej ceniony jest kawior czarny. Uznawany jest za bardzo ekskluzywny, a co za tym idzie także nie najtańszy. Obok czarnego możemy też kupić kawior złocisty, czerwony i tak zwany złoty. Ale tym najdroższym i najbardziej cenionym przez smakoszy jest kawior biały, pochodzący od bieługi, zwany także kawiorem carskim. Wybór jest więc duży. Różne rodzaje kawioru różnią się nieco od siebie intensywnością smaku, wielkością jajeczek, kolorem, a co za tym idzie także dobierane są do nich różne rodzaje alkoholu (szampan, wódka, koniak, wino). Trzeba próbować, delektować się każdym kęsem aby w końcu odkryć ten kawior, który jest naszym faworytem.

Niezdecydowani mogą porozmawiać z eksporterem i wielbicielem kawioru, który uruchomił w Polsce portal informacyjny o kawiorze oraz sklep internetowy: www.KochamKawior.pl, w którym można zamówić ten prawdziwy, oryginalny i doskonały przysmak najbogatszych tego świata. To unikatowe miejsce w Polsce, gdzie można na Skype pogawędzić o kawiorze, wymienić się poglądami, opowiedzieć o swoich doznaniach smakowych i uzyskać informacje o zamawianych produktach. Takiego serwisu w Polsce jeszcze nie było. Jest to nie tylko doskonały serwis internetowy ale także źródło wiedzy o kawiorze.

A jak delektować się kawiorem?

Serwujemy zawsze schłodzony kawior, najlepiej w szklanych lub kryształowych miseczkach, z których nakładamy go delikatnie na pieczywo. Nie rozsmarowujemy, a jedynie nakładamy. 

Taka przystawka, prosta w podaniu i przygotowaniu zrobi wrażenie na gościach i nada prestiżu przyjęciu. Warto więc zainwestować tak niewiele aby osiągnąć efekt woooow i sukces imprezy murowany.

Więcej inspiracji znajdziecie na stronie www.KochamKawior.pl. Zapraszamy do delektowania się tym przysmakiem i czerpanie nowych inspiracji kulinarnych na www.KochamKawior.pl. Tam też zamówicie ten najlepszy, oryginalny kawior, produkt najwyższej jakości, który od niedawna jest dostępny także w naszym kraju.

Smacznego!

Więcej informacji dostępnych na stronie: www.KochamKawior.pl, na której znajdują się także dane kontaktowe dla mediów, e-mail: kontakt@kochamkawior.pl. Zdjęcia: www.KochamKawior.pl