Chef Kuba Winkowski ambasadorem marki Fine Dine!
Opublikowano: 01-09-2021
W nowym sezonie 2021/2022 ambasadorem marki Fine Dine został Chef Kuba Winkowski – szef kuchni brytyjskich restauracji oraz autorskiego projektu KUBARN. Wielokrotnie nagradzany w konkursach kulinarnych (m.in. National Chef of the Year 2019!), uczestnik programów telewizyjnych.
Chef Kuba Winkowski – kariera zawodowa, osiągnięcia
Już jako student na 3-letnim kursie gotowania, miał okazje pracować w Pałacu Buckingham, Brytyjskiej Ambasadzie w Paryżu oraz restauracjach odznaczonymi gwiazdkami Michelin (La Gavroche, Rhodes 24).Chef Kuba Winkowski pracował w najlepszych restauracjach, którymi dowodzili wybitni i uznawani Chefowie: między innymi dla Raymonda Blanca w restauracji Le Manoir aux quat’ Saison pod Oxfordem. LMQS to jedna z najbardziej uznawanych restauracji w Wielkiej Brytanii i na świecie, która została odznaczona 2 gwiazdkami Michelin ponad 30 lat temu.
W 2010 roku Kuba zaczął prace jako Sous Chef w nowo otwartym The Feathered Nest Inn, a w 2012 został tam szefem kuchni.
Pod jego wodzą restauracja The Feathered Nest zdobyła wiele nagród i odznaczeń. Kuba to uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych w UK oraz we Francji. Pojawia się w programach kulinarnych telewizji BBC i ITV, jak również TVN, TVP i Food Network. W październiku 2018 Kuba wygrał najbardziej prestiżowy tytuł branżowy, najlepszego kucharza w Wielkiej Brytanii na rok 2019 (National Chef of the Year 2019). Zwycięzcami tego konkursu było wielu znakomitych szefów kuchni, miedzy innymi Gordon Ramsay.
Kuba gotował w Polskiej ambasadzie w Londynie dla korpusu dyplomatycznego jak również dla wielu znanych polityków, sportowców, muzyków i aktorów takich jak: David Cameron, Księżna Anna, Lewis Hamilton, dyrektorów drużyn Formuły 1, Paul Mc Cartney, Emma Watson i wielu innych.
KUBARN – najmniejsza restauracja w Wielkiej Brytanii
W Listopadzie 2019 Kuba otworzył KUBARN – najmniejszą restaurację w Wielkiej Brytanii, a może i na świecie, w której gotuje tylko dla 4 osób na 9m2, używając pieca opalanego drewnem.
Kuba wytwarza wszystkie swoje produkty w restauracji: masło, chleb, wędliny dojrzewające, wędzone ryby, mięso leżakowane i wiele innych. Jego specjalnością jest dziczyzna.
Chef’s choice – Chef Kuba Winkowski wybiera kolekcje Opal i Olive
Chef Kuba Winkowski bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w lokalach gastronomicznych przy wyborze zastawy stołowej z porcelany skupia się jej wytrzymałości podczas intensywnego użytkowania oraz na jej walorach wizualnych, aby podkreślić wygląd serwowanych przez szefa kuchni dań.
Kuba zdecydował się na kolekcje Opal oraz Olive Fine Dine Earth Colours, które cechują się jasnymi, stonowanymi kolorami, które nie dominują, ale łagodnie podkreślają finezyjność dań. Obie kolekcje dodatkowo są objęte 5-letnią gwarancją na wyszczerbienia brzegów.