Druga szansa pod kontrolą!

Opublikowano: 05-04-2018

Czy kupować sprzęt z gastro komisu?

Na forach gastronomicznych często pojawiają się ogłoszenia z ofertą sprzedaży używanego wyposażenia zaplecza kuchennego, sali restauracyjnej, czy baru. Korzystne zdjęcia i zaskakująco niskie ceny mają prawo kusić, ale czy kupowanie okazyjnie sprzętu gastronomicznego nie ma przypadkiem czegoś wspólnego z przysłowiowym kotem w worku? 

Warto pamiętać

Używany sprzęt gastronomiczny z jakiegoś powodu trafił z powrotem w obieg kupna-sprzedaży i naprawdę warto dowiedzieć się, dlaczego tak się stało. Być może restaurator poddał swój biznes i wyprzedaje wszystko, by choć częściowo zwróciły mu się koszty. To jest z pewnością kusząca wizja dla kupującego. Ale, co jeśli na aukcji pojawiły się pojedyncze egzemplarze z niewiadomego źródła? – Moja szefowa w ramach oszczędności zawsze kupowała używki. Zupełnie wszystko, od talerzy, po piec konwekcyjny. Nie wiem, jak i czy sprawdza skąd pochodzi sprzęt, ale kiedyś okazało się, że mamy u siebie dość drogie urządzenia, które pochodziły z kradzieży. Szefowa miała kłopoty. – opowiada pracownica jednego z domów weselnych spod Trójmiasta. Takich historii jest z pewnością wiele. Pochodzenie sprzętu i powód jego sprzedaży należy zatem bezwzględnie sprawdzać. Dlatego najbezpieczniej jest skorzystać z oferty komisu stacjonarnego. Idziemy, oglądamy sprzęt, weryfikujemy metryczkę, dostępne dokumenty, rozmawiamy ze sprzedawcą. Często komis na urządzenia daje gwarancję. – Kupujemy sprzęt ze sprawdzonych źródeł, a mimo wszystko i tak go potem weryfikujemy i serwisujemy. Świat gastronomii jest hermetyczny, czarny PR rozprzestrzenia się błyskawicznie, zdecydowanie nie pozwalamy sobie na błędy. – tłumaczy przedstawiciel warszawskiego komisu Gastro Magic. Takie zabezpieczenie, gwarantowane przez pośrednika w transakcji z pewnością budzi zaufanie i jest gwarantem, że nie popełnimy kosztownego błędu. Co prawda, jeśli kupimy na aukcji, czy z ogłoszenia zepsuty sprzęt, zawsze możemy wykorzystać rękojmię, ale… często koszty procesowe przewyższają wartość strat. 

Przegląd korzyści 

Cena jest oczywiście najważniejszą korzyścią, na jaką mogą liczyć osoby, kupujące używane urządzenia i wyposażenie dla gastronomii. Czasami naprawdę wysokiej klasy sprzęt zachowany w idealnym stanie można nabyć za ułamek ceny. Trudno nie zgodzić się, że to dobra okazja. Dobrą stroną takich transakcji jest także krótki termin realizacji – towar dostępny jest od ręki, nie trzeba na niego czekać tygodniami. Przydatna opcja, kiedy na przykład coś nam się zepsuje w lokalu. – Naszymi klientami są także ludzie, którzy rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią i nie wiedzą jeszcze, w jaki sprzęt chcą zainwestować pokaźniejsze środki. Kilka lat testują na używanych urządzeniach i wyrabiają sobie opinię na przyszłość. – opowiadają w Gastro Magic. To także rozsądne rozwiązanie, kiedy otwieramy lokal i trzeba rozsądnie gospodarować środkami. Część sprzętu rzeczywiście dobrze wtedy kupić z drugiej, ale sprawdzonej ręki. Oprócz lepszej ceny, dostępności od ręki i tańszej weryfikacji niewątpliwą korzyścią jest także możliwość wykonywania prób i błędów. W profesjonalnej kuchni rzecz jasna opcja zupełnie nie wykorzystywana, ale na przykład w miejscu praktyk dla uczniów używany sprzęt będzie dobrym rozwiązaniem. Zniknie bariera strachu odpowiedzialności za bardzo drogie wyposażenie, a więc i większa chęć do ćwiczeń. 

Czy kupować?

Tak. Używany sprzęt gastronomiczny warto kupować, ale z zachowaniem ostrożności. Z pewnego, sprawdzonego źródła, najlepiej z potwierdzonym serwisem i gwarancją. Przypadkowe aukcje mogą przynieść straty – gotówki  oraz wynikające z przestoju w pracy, jeśli sprzęt okaże się zawodny. I warto pamiętać, że ten kij ma dwa końce. Jeśli w lokalu stoi niewykorzystywane wyposażenie – oddajcie je do komisu. A pozyskane pieniądze zainwestujcie w coś, co przyniesie zyski. 

www.komisgastronomiczny.pl