Prezentacja sektora restauracyjnego

Opublikowano: 29-06-2009

Prezentacja sektora restauracyjnego(główne formy restauracji komercyjnych)


1.     Snack-bar, sandwicherie, viennoiserie (croissanterie)     pojemność sali maksimum 30-40 miejsc (obsługiwanych max 20 osób)

     wyposażenie wnętrza – funkcjonalne i nowoczesne

     ekspozycja dań widoczna dla konsumenta, głównie w witrynach lub ladach

     karta menu (menu board) – bardzo prosta proponująca: sandwiches, „croq monsieur”, „hod dogs”, słodkie pieczywo                        i ciastka

    serwis – obsługa przy ladzie ekspozycyjnej, sporadycznie przez kelnera

2.     Fast-food    pojemność sali – maksimum 80 osób

    wyposażenie wnętrza – funkcjonalne, nowoczesne i zharmonizowane z proponowanymi daniami

    kuchnia – bardzo prosta

    karta menu – dobrze widoczne tablice (menu board)

    serwis – samoobsługa lub dania serwowane przy ladach ekspedycyjnych (konsumenci siedzą na wysokich stołkach – hokerach)

    cechy charakterystyczne – otwarte 13-14 godzin na dobę

3.     Cafeteria     pojemność sali – od 80 do 150 osób i więcej

     wyposażenie wnętrza – bardzo funkcjonalne, zapewniające minimum komfortu

     kuchnia – bardzo prosta (dania zimne, gorące, desery)

     karta menu – na specjalnych tablicach, najczęściej ze zdjęciami potraw

     serwis – na tacach przez klientów podchodzących do lady chłodniczej (samoobsługa),  dania gorące serwowane przy ladzie przez kucharza, napoje wstawiane w  specjalne lady chłodnicze, samoobsługowe z reguły obok zimnych zakąsek cechy charakterystyczne – otwarte minimum 8-12 godzin

4.     Coffee-shop     pojemność sali – maksymalnie do 80 osób

     wyposażenie wnętrza – nowoczesne

     kuchnia – bardzo prosta i szybka do wydania

     karta menu – niewielka ilość proponowanych dań, czasami z daniami dnia lub specjalnością szefa kuchni, sporadycznie z menu dla dzieci

     serwis – tradycyjny przy stole z obsługą kelnerską lub przy kontuarze

     cechy charakterystyczne – czasami przy hotelach wykorzystywana do serwowania śniadań dla gości hotelowych

5.     Pub

     pojemność sali – od 40 do 80 osób

     wyposażenie wnętrza – typowe i w miarę komfortowe

     kuchnia – prosta o charakterze anglo-saskim

     karta menu – prosta z kilkoma daniami zimnymi i gorącymi dobranymi głównie pod piwo

     serwis – przy barze i tradycyjnie na sali przez kelnerów

6.     Drugstore

     pojemność sali – 100 i więcej osób

      wyposażenie wnętrza – nowoczesne i funkcjonalne

      kuchnia – bardzo prosta

      karta menu – bardziej rozszerzona jak w „coffe-shop” i „pub”, serwująca poza daniami zimnymi i gorącymi szeroki asortyment sałatek, deserów i lodów

      serwis – tradycyjny przy stołach ale bardzo prosty

      cechy charakterystyczne – otwarte średnio 16 godzin na dobę

7.     Bar a vin (bar winny)

     pojemność sali – do 30 miejsc

     wyposażenie wnętrza  – proste, czasami wręcz „surowe” z elementami wiejskimi lub wystrojem stylowym

     kuchnia – regionalna i tradycyjna

     karta menu – najczęściej ze specjalnościami regionalnymi, komponującymi się z gatunkami i jakością serwowanych win

     serwis – przy barze lub przy stolikach przez kelnerów

8.     Creperie (naleśnikarnie)

     pojemność sali – maksymalnie 30 osób

     wyposażenie wnętrza – skromne i charakterystyczne dla danego regionu

     kuchnia – prosta, głównie składająca się z naleśników, placków i galetek przygotowywanie dań z reguły widoczne dla konsumenta

     karta menu – bardzo prosta, harmonizująca się z serwowanymi napojami

     serwis – serwis kelnerski, bardzo prosty

9.     Pizzeria     pojemność sali – bardzo różna (od 80 do 250 osób)

     wyposażenie wnętrza – bardzo różna z elementami charakterystycznymi dla regionu Włoch

     kuchnia – włoska

     karta menu – bardzo prosta, proponująca głównie asortyment pizzy oraz sporadycznie proste dania z regionalnej kuchni włoskiej

     serwis – obsługa kelnerska przy stołach, czasami dodatkowo sprzedaż na wynos

10.     Ferme-auberge

      pojemność sali – od 30 do 100 osób

      wyposażenie wnętrza – wiejski, bardzo proste

      kuchnia – regionalna, domowa i bardzo prosta

      karta menu – bardzo ograniczona, czasami brak karty, jedynie specjalne dania

                          przygotowywane przez gospodarza

      serwis – przy stołach (obsługa przez gospodarza lub jego członków rodziny)

      cechy charakterystyczne – otwarte najczęściej w dni wolne od pracy rolników lub specjalnie dla grup turystycznych wcześniej zarezerwowanych

11.     Grill bar i steak house

      pojemność sali – do 80 osób

      wyposażenie wnętrza – styl wiejski z elementami nowoczesnymi

      kuchnia – prosta, głównie dania z grilla lub z patelni przygotowywane „od ręki” (czasami

                     przez samych konsumentów)

      karta menu – prosta (poza daniami gorącymi, sałatki i lody)

      serwis – tradycyjny przy stole

      cechy charakterystyczne – w krajach zachodniej Europy funkcjonują najczęściej w sieciach restauracyjnych

12.     Restauracja bufetowa

      pojemność sali – rzadko poniżej 80 osób

      wyposażenie wnętrza – tradycyjne

       kuchnia – klasyczna i nowoczesna

       karta menu – duży wybór dań zimnych, gorących i deserów z bufetu

                            napoje płatne oddzielnie z karty menu, czasami do wyboru przez konsumenta ze specjalnych lad chłodniczych

       serwis – samoobsługa z pomocą kelnerską (płatność u kasjera siedzącego najczęściej przy wyjściu)

13.     Restaurant-brasserie (haut de gamme)      pojemność sali – średnio 150 osób

      wyposażenie wnętrza – wygodne i komfortowe, ponad średni standart

      kuchnia – tradycyjna i charakterystyczna dla danego stylu

      karta menu – maksymalnie kompletna, proponująca dania wysokiej jakości z odpowiednim doborem napojów i alkoholi

      serwis – obsługa kelnerska z reguły o wysokim poziomie

14.     Restauracje o wysokim standardzie

      pojemność sali – zróżnicowana, średnio od 60 do 150 miejsc

      wyposażenie wnętrza – bardzo komfortowe, wykończone z dużym „smakiem” i profesjonalnie

      kuchnia – wyrafinowana i kreatywna !!!

      karta menu – luksusowa, kompletna, dająca możliwości dużego wyboru dań

                           maksymalnie urozmaiconych (co nie oznacza, że karta musi być bardzo duża)

      serwis – obsługa kelnerska na bardzo wysokim poziomie (dania gorące serwowane na talerzach przykryte ciepłymi kloszami)

      UWAGA! – wymagana duża ilość personelu na kuchni i na sali 

Jerzy Pasikowski

jerzys.jpg