3 przepisy na dania z kalafiorem i brokułem

Opublikowano: 05-06-2018

Nie tylko podobnie wyglądają, ale mają również podobny smak i właściwości. Nic dziwnego – kalafior i brokuł to rośliny blisko spokrewnione, które chętnie wykorzystywane są do przyrządzania smacznych oraz zdrowych dań. Oba warzywa należą do grupy roślin krzyżowych kapustnych, co oznacza, że są „kuzynami” m.in. brukselki, kalarepy, jarmużu, kapusty czy rzodkwi. Można je serwować na wiele rozmaitych sposobów – surowe, gotowane, pieczone a nawet duszone. Poznajcie 3 sprawdzone przepisy na dania z kalafiorem i brokułem w rolach głównych!

Kalafior i brokuł – dlaczego warto je jeść?

Zarówno kalafior, jak i brokuły mają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. 

  • Kalafior

Kalafior skrywa znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, a także żelaza, cynku jodu i fluoru. Co więcej, w kalafiorze można znaleźć również witaminę C (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zwiększa przyswajanie żelaza) oraz witaminy z grupy B.

Czy wiesz, że…

za intensywny i bardzo charakterystyczny zapach kalafiora, odpowiedzialna jest… siarka?

 

  • Brokuły

Brokuły podobnie jak kalafior są nie tylko smacznym, ale również zdrowym warzywem, które warto regularnie spożywać solo lub jako dodatek do innych dań. Zawierają m.in. witaminę A, B1 (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca), B2 i B3, a także witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas.

To ważne!

Zaletą obu warzyw jest ich niskokaloryczność. W 100 g kalafiora jest jedynie około 25 kcal, zaś w 100 g brokułów – około 33 kcal. 

Pasta z kalafiora podawana z prażonymi orzechami nerkowca

Kalafior jest warzywem o bardzo delikatnym smaku, który warto wzbogacić ulubionymi przyprawami. Wśród szybkich i łatwych do przygotowania potraw, szczególnie polecanych na lato jest np. smaczna i zdrowa pasta z kalafiora. Składniki potrzebne do jej przyrządzenia to:

  • kalafior (1 sztuka)
  • sól i pieprz,
  • kumin,
  • kurkuma,
  • ziarna kolendry,
  • chili,
  • orzechy nerkowca.

Przepis na pyszną pastę z kalafiora można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/pasta-kalafiorowa,155.

Pizza z brokułem

Brokuły podobnie jak kalafior wyróżniają się bardzo subtelnym i delikatnym smakiem. Rewelacyjnie sprawdzają się solo, ale można je z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do zup czy sałatek. Jak się okazuje, brokuły są również doskonałym składnikiem do… pizzy, co z pewnością spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowych, wegetariańskich dań.

Do przyrządzenia pizzy z brokułem, potrzebne są:

  • brokuł (1 sztuka),
  • jajka (2 sztuki),
  • szczypta oregano,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych),
  • mozzarella scamorza (1 sztuka),
  • 2 łyżki pesto z pomidorów,
  • garść czarnych oliwek,
  • garść pomidorków np. koktajlowych.

Gotowy przepis na aromatyczną, chrupiącą i kolorową pizzę z brokułami, dostępny jest na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/pizza-z-brokula,4191.

Pyszne i lekkie… kotleciki brokułowo-kalafiorowe

Rewelacyjnym pomysłem na lekki i szybki obiad są wegetariańskie kotleciki brokułowo-kalafiorowe. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • kalafior (1 sztuka),
  • brokuł (1 sztuka),
  • jajko (1 sztuka),
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 5-6 łyżek bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Brokuł i kalafior należy rozdzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Następnie warzywa należy odcedzić i ostudzić, a gdy będą już zimne – dokładnie zblendować. Do zmiksowanego brokułu i kalafiora należy dodać około 5-6 łyżek bułki tartej, wbić jajko, dodać kaszę mannę i przyprawy. Całość wystarczy wymieszać i uformować niewielkie kotleciki, które następnie należy usmażyć na oleju z obu stron.

Wegetariańskie kotleciki brokułowo-kalafiorowe warto serwować z mixem sałat.

Artykuł sponsorowany.