Boczek wieprzowy z krewetkami z grilla
Opublikowano: 11-03-2010
Składniki:
Na 1 porcję
– 150 g wędzonego boczku
– 100 g krewetek królewskich Limito
– 30 g czosnku w łupinie
– 50 g kalarepy
– 50 g ziemniaków
Dekoracja
– jeżyny
– czerwone porzeczki
– mięta, szczypiorek
Marynata
Marynata do mięs na 1 kg mięsa:
– 30 g słodkiej papryki mielonej
– 15 g rozmarynu
– 15 g gorczycy
– 10 g cząbru
– 5 g majeranku
– 0,01 g granulowanego czosnku
– 0,01 g pieprzu Cayenne
– 20 g soli
– 20 g brązowego cukru
Sposób przygotowania marynaty do mięs:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Marynata do ryb i frutti di Mare na 1 kg ryby:
– 60 g marynaty Premium do ryb
– 20 g tartej skórki z cytryny
– 0,5 g świeżego koperku
– 0,01 g kolendry mielonej
Sposób przygotowania marynaty do ryb:
Gotową marynatę Premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.
Sposób przyrządzenia:
Boczek wieprzowy zamarynować w marynacie do mięs, a krewetki w marynacie do ryb i frutti di Mare według przepisów zamieszczonych powyżej. Następnie wszystko grillować. Czosnek w łupinie przekroić na pół w poprzek i również grillować razem z kalarepą i ziemniakami. Podawać ze świeżymi owocami, dekorować listkami mięty i szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".