Bułeczki drożdżowe z żurawiną amerykańską
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee
Składniki na ok. 12 sztuk:
Na ciasto drożdżowe:
600 g mąki
100 ml mleka
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
40 g cukru
200 g odtłuszczonego jogurtu
40 g roztopionego masła
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2–3 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać w zagłębienie w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
3. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni (piekarnik gazowy: poziom 5–6, termoobieg: 220 stopni) przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas rośnięcia
Rada: Bułeczki podawać z masłem żurawinowym. Aby je przygotować, zmieszać 100 g miękkiego masła z 30 g posiekanych suszonych cranberries.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 268 kcal / 1122 kJ
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 47 g