• mieszamy mąkę pszenną i semolinę w stosunku 2:1 w misce, dodajemy 3–5 jaj (około 10 jaj na 1 kg mąki), wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji, sól i pieprz
• całość dokładnie zarabiamy, czyli mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, wyrabiamy dalej na desce; ugniecione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
• tniemy ciasto na mniejsze kawałki, które dokładnie wałkujemy na stolnicy na grubość 2 milimetrów, przesypując otrębami
• wycinamy z ciasta prostokąty około 15 na 8 cm i gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy przez 3–4 minuty
• przekładamy na wyłożoną lnianą ściereczką blachę do wyschnięcia
• rozgotowaną kaszę łączymy w misce z rozdrobnionym serem twarogowym, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, jajo, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie mieszamy
• kładziemy płat ciasta na desce, układamy w jednym końcu „wałek” z farszu łyżką i dokładnie zawijamy w rulon
• zawinięte rulony z farszem kładziemy na blachę wyłożoną posmarowanym oliwą pergaminem, polewamy cannelloni po wierzchu oliwą i pieczemy w piekarniku w 180°C przez 5–10 minut
• paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki
• do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy; dolewamy słodką śmietankę i dusimy, aż sos zgęstnieje
• na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy, a przed wydaniem dorzucamy posiekaną natkę pietruszki
• na talerz wykładamy gęste warzywa z sosu, kładziemy na to wyjęte z piekarnika cannelloni, polewamy rzadszym sosem, przybieramy listkami natki
Przygotował Karol Okrasa
Cannelloni z kaszą gryczaną
Opublikowano: 15-07-2009
Składniki:
• 200 g rozgotowanej kaszy gryczanej
• 4 łyżki otrąb pszennych
• 400 g mąki pszennej
• 200 g mąki semoliny
• 100 g sera twarogowego
• 50 g wędzonego boczku
• 6 jaj
• 200 g papryki marynowanej lub kiszonej
• 200 ml słodkiej śmietanki
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• sól, pieprz, oliwa
• mieszamy mąkę pszenną i semolinę w stosunku 2:1 w misce, dodajemy 3–5 jaj (około 10 jaj na 1 kg mąki), wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji, sól i pieprz
• całość dokładnie zarabiamy, czyli mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, wyrabiamy dalej na desce; ugniecione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
• tniemy ciasto na mniejsze kawałki, które dokładnie wałkujemy na stolnicy na grubość 2 milimetrów, przesypując otrębami
• wycinamy z ciasta prostokąty około 15 na 8 cm i gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy przez 3–4 minuty
• przekładamy na wyłożoną lnianą ściereczką blachę do wyschnięcia
• rozgotowaną kaszę łączymy w misce z rozdrobnionym serem twarogowym, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, jajo, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie mieszamy
• kładziemy płat ciasta na desce, układamy w jednym końcu „wałek” z farszu łyżką i dokładnie zawijamy w rulon
• zawinięte rulony z farszem kładziemy na blachę wyłożoną posmarowanym oliwą pergaminem, polewamy cannelloni po wierzchu oliwą i pieczemy w piekarniku w 180°C przez 5–10 minut
• paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki
• do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy; dolewamy słodką śmietankę i dusimy, aż sos zgęstnieje
• na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy, a przed wydaniem dorzucamy posiekaną natkę pietruszki
• na talerz wykładamy gęste warzywa z sosu, kładziemy na to wyjęte z piekarnika cannelloni, polewamy rzadszym sosem, przybieramy listkami natki