Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym

Opublikowano: 14-06-2009

Autor przepisu: Robert Sowa

Składniki :1 pęczek botwinki

100 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru

1 łyżka octu winnego

6 rzodkiewek
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa uniwersalna (np. Kucharek)

Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikie.

Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”