? cukinię i bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5 cm, papryki kroimy na cztery, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paski
? pokrojone warzywa przekładamy do miski i marynujemy w rozgniecionym czosnku, soli, pieprzu i oliwie
? oczyszczony z błon i ścięgien rostbef kroimy na plastry 1?1,5 cm, owijamy w folię spożywczą i rozbijamy na desce
? rozbite plastry solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny
? warzywa smażymy na patelni (najlepiej grillowej) do miękkości z obu stron, ale żeby pozostały chrupkie ? cukinię najkrócej, ciut dłużej bakłażana, najdłużej paprykę
? na drugiej patelni smażymy plastry rostbefu ? na złoty kolor z każdej strony, nie za długo aby mięso pozostało miękkie
? ciabattę kroimy na pół, obie połówki smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (najlepiej górna grzałka lub grill) na 2?3 minuty
? dolną część ciabatty posypujemy posiekanymi listkami bazylii, nakładamy grillowane warzywa, potem usmażone plastry rostbefu, posypujemy posiekanym lubczykiem
? przykrywamy górną częścią; owijamy ściśle folią aluminiową i zabieramy na wycieczkę, możemy ciabattę zjeść na zimno lub podgrzać, kładąc w foli obok żaru ogniska
Dobra rada:
? zamiast ciabatty możemy użyć bagietki bądź bułki paryskiej, a zamiast rostbefu usmażone plastry piersi kurczaka lub podsmażone na chrupko plastry boczku