? 200 g ugotowanych w mleku ziemniaków ? 250 g gorzkiej czekolady ? 200 g masła ? 60 g mąki pszennej ? 6 jaj ? 4 łyżki cukru ? 1 gruszka ? 1 cytryna ? 200 ml naturalnego jogurtu ? foremki do pieczenia
? ugotowane w mleku ziemniaki przeciskamy przez praskę
? czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w naczyniu na tzw. łaźni wodnej przez 5 minut mieszając (łaźnia wodna to naczynie, które stawiamy na naczynie z wrzątkiem na ogniu)
? kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy roztopione masło
? do dużej miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą masę
? do roztartych ziemniaków dodajemy czekoladę z masłem, mieszamy
? następnie dodajemy partiami masę z jajek, stale mieszając, a na koniec 1?2 łyżki mąki
? foremki do pieczenia smarujemy masłem i przesypujemy mąką pszenną; wypełniamy je masą czekoladowo-ziemniaczaną
? pieczemy w piekarniku 190?C przez 20 minut
? w mikserze miksujemy na gładko obraną i pokrojoną gruszkę z odrobiną jogurtu; resztę jogurtu schładzamy kostkami lodu
? przecieramy zmiksowaną gruszkę przez sito, dodajemy schłodzony jogurt i mieszamy
? jeśli mamy syfon i naboje, nalewamy masę do syfonu, nabijamy 2 naboje
? na talerze kładziemy wyjęte z piekarnika i foremek ciasteczka czekoladowo-ziemniaczane, a obok sos jogurtowo-gruszkowy
Dobra rada:
? zamiast gruszki możemy użyć innych owoców sezonowych ? malin, truskawek, jagód, etc.