Dzień Buraka

Opublikowano: 24-11-2018

Jest takie święto… i na szczęście dotyczy smacznego, bardzo zdrowego warzywa. Dzień Buraka jest świętem oczywiście nietypowym, ale swoje miejsce w kalendarzu posiada i obchodzi się je 24 listopada. To dobra okazja, by przypomnieć, że jedzenie buraków ma fantastyczny wpływ na cały organizm. Wspomaga i odżywia układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny. Jest niepodważalnym źródłem witamin i minerałów, a jego prozdrowotne właściwości wpływają na wzmocnienie i powrót do zdrowia. Co ważne, z tego warzywa można przygotować wiele smacznych dań. Kilka z nich przypominamy niżej. 

Burak na przystawkę –  Carpaccio z buraków

Składniki:

  • 2 spore, upieczone buraki
  • 100 g sera pleśniowego typu roquefort
  • garść mieszanki sałat z rukolą
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • odrobina płynnego miodu
  • sól, pieprz

Przepis:

http://beszamel.se.pl/przekaski/carpaccio-z-burakow-przepis-na-oryginalna-przystawke,8755/

Zupa z buraków – Zupa krem z buraków

Składniki:

  • Zupa:
    • 500 g buraków
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 500 ml pomidorów w butelce lub puszce, ja dodałam przygotowaną wcześniej Pulpa pomidorowa czyli prosty przecier pomidorowy bez przecierania
    • 2 cebule
    • 2 duże jabłka
    • 1 papryka czerwona
    • 2 litry wody
    • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • 3 listki laurowe
    • sól oraz pieprz do smaku
  • Śmietana:
    • 200 ml gęstej śmietany krowiej, sojowej lub owsianej.
    • 2 łyżki chrzanu
    • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do podania:
    • olej z pestek dyni
    • natka pietruszki
    • pestki dyni

Przepis:

https://www.olgasmile.com/zupa-krem-z-burakow.html

Danie główne z burakiem – Kotlety buraczano-jaglane à la mielone

Składniki:

  • 2 niewielkie buraki uprzednio upieczone w skórce,
  • 7 kawałków suszonych pomidorów,
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco mniej),
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (= 1 szklanka suchej),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 1 szklanka mąki gryczanej (z gryki niepalonej),
  • zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku, duża ilość natki pietruszki, sól morska lub himalajska.

Przepis:

https://www.agamasmaka.pl/2015/08/weganskie-kotlety-mielone.html

Buraczany deser – Brownie z burakami

Składniki:

  • 4 małe ugotowane buraki
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki mąki kokoswej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
  • cukier puder do posypania

Przepis:

http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/brownie-z-burakow/

Burak do picia – Sok z kiszonego buraka

Składniki:

  • 2 buraki
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków
  • można też dodać listek laurowy czy ziele angielskie dla smaku

Przepis:

http://smakuje.blox.pl/2014/03/Sok-z-kiszonego-buraka-8211-jak-zrobic-i-dlaczego.html