Żeberka w sosie śliwkowo-miodowym – wiosna
Opublikowano: 18-03-2011


300g żeberek
200g śliwek kalifornijskich
2 łyżki miodu wielokwiatowego
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg buraczków czerwonych
3 łyżki maki pszennej
koperek, pietruszka, ocet balsamiczny czarny, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oliwa z oliwek, olej, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
300 g żeberek zamarynować w przyprawach takich jak sól ,pieprz ,papryka słodka, majeranek, czosnek, odrobina oliwy. Zasmażyć, a następnie poddusić, dodać pociętą śliwkę kalifornijską i łyżkę miodu, poddusić do miękkości, zredukowany sos doprawić solą, pieprzem zagęścić zawiesiną.
Ugotowane buraczki wydrążyć w kulki, wrzucić na patelnię, dodać ocet balsamiczny i oliwkę z oliwek, miód. Doprawić odrobiną soli i zredukować.
Z ugotowanych ziemniaków wydrążyć kulki, przesypać koperkiem ułożyć w piramidę. Podawać z glazurowanymi buraczkami i żeberkami na sosie śliwkowo-miodowym.