FILET Z HALIBUTA W CIEŚCIE SEROWYM PODANY NA BIAŁYCH I ZIELONYCH SZPARAGACH W SOSIE CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna019.jpg

Składniki dla 4 osób:
500 g filetu z halibuta bez skóry
Przyprawa do ryb Prymat
4 łyżki mąki pszennej
Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto serowe:
6 jajek
100 g drobno startego sera parmezan
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku

200 g obranych białych i zielonych szparagów
80 g pomidorów concasse
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pestek słonecznika

Sos carbonara:
8 plasterków szynki parmeńskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
200 ml śmietany 36%
1 żółtko
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
 

Sposób przygotowania:
Z roztrzepanych jajek i sera parmezan przygotować ciasto, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dodać większą ilość sera.
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z halibuta pokroić na 8 kawałków, oprószyć przyprawą do ryb i mąką. Następnie halibuta panierować w cieście serowym, usmażyć z dwóch stron na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
Szynkę parmeńską podsmażyć wraz z czosnkiem na oliwie z oliwek, zalać śmietaną i zagotować. Gdy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i delikatnie dodać żółtko.
Szparagi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Gorący sos wylać na talerz, na nim ułożyć na przemian szparagi. Na szparagach umieścić rybę w chrupiącej serowej panierce. Danie podawać z pomidorami concasse połączonymi z oliwą z oliwek, czosnkiem, sosem Pesto i prażonymi pestkami słonecznika.


Przygotował Robert Sowa