Fondue
Opublikowano: 12-04-2011

Autor przepisu: MSM Mońki
Składniki:
200 g sera Gouda MSM MOŃKI
400 g łagodnego sera żółtego, np. Aldamer MSM MOŃKI
½ szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.
Zobacz także ciekawostki na temat FONDUE.