GICZ JAGNIĘCA Z ROZMARYNEM PODANA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI W MIODZIE Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna012.jpg

Składniki dla 4 osób:

4 gicze jagnięce (każda o wadze około 250 g)

4 ząbki czosnku

1 cytryna

1 łyżka rozmarynu Prymat

Kilka owoców jałowca Prymat

8 średniej wielkości ziemniaków

100 ml łyżki oliwy z oliwek

2 duże obrane i ugotowane buraki

Kilka goździków Prymat

½ łyżeczki imbiru Prymat

2 łyżki miodu pszczelego

1 łyżeczka masła

50 ml wiśniówki

50 ml śmietany

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu. Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C.

Buraki wydrążyć formując kulki i obsmażyć na maśle. Po chwili zalać wiśniówką i dodać goździki i imbir. Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko osolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.

Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.



Przygotował Robert Sowa