GOTOWANA PRĘGA WOŁOWA W JARZYNACH PODANA NA PURÉE SELEROWYM

Opublikowano: 20-05-2010

sowa_danie_wiosna029.jpg



Składniki dla 4 osób:


1 kg pręgi wołowej

1 pęczek umytej i oczyszczonej włoszczyzny

1 umyty i obrany seler korzenny

Przyprawa warzywna (np. Kucharek) do smaku

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 pokrojona w plasterki cebula

2 ząbki czosnku

200 ml mleka 3%

2 łyżki masła

Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości.

Seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał). Ziemniaki i seler włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.

                                               

Przepis wg Roberta Sowy