Gulasz wegetariański z ciecierzycą Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 200 g kaszy kuskus ? 2 łyżki przyprawy curry ? 2 kiszone ogórki ? 3 pomidory obrane ze skórki ? 2 cebule ? 2 ząbki czosnku ? 1 cukinia ? 1 czerwona papryka ? 150 ml słodkiej śmietanki ? 1 ostra papryczka ? 250 g ugotowanej ciecierzycy ? 1 limonka ? 1 pęczek szczypioru ? 1 pęczek świeżej kolendry ? sól, pieprz, oliwa ? suchą kaszę kuskus doprawiamy przyprawą curry i zalewamy osolonym wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy; przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce ? ogórki, pomidory i cebule kroimy w grubą kostkę, czosnek rozgniatamy ? na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia ? dodajemy pomidory i ogórki, dusimy, aż pomidory się rozgotują; przekładamy podsmażone warzywa do miski ? do garnka wrzucamy masło, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i paprykę, podsmażamy ? dodajemy wcześniej uduszone warzywa, doprawiając słodką śmietanką i posiekaną ostrą papryczką ? na koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę i dusimy całość kilka minut ? doprawiamy kwaśną śmietaną, skórką z limonki, sokiem z limonki, solą i pieprzem do smaku; dodajemy posiekaną kolendrę i szczypior ? na talerze wykładamy uprażony kuskus, formując kopczyk, na wierzch wykładamy gulasz, dekorujemy listkami świeżego, zielonego zioła Dobra rada: ? możemy użyć ciecierzycy zwanej cieciorką lub grochem włoskim z puszki Przygotował Karol Okrasa