Jesienne zupy

Opublikowano: 18-09-2018

Mocną stroną okresu jesiennego są zbiory warzyw i owoców z ogrodów. Ich bogactwo i różnorodność można śmiało wykorzystać do przygotowywania wielu smacznych dań, a w tym do jesiennych zup. Do wyboru jest m.in.: dynia, ogórki, pomidory, papryka, pietruszka, marchew, buraki, seler czy kapusta kiszona, która jest źródłem witaminy C, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy. Przygotowany z niej kapuśniak będzie zatem sporą porcją zdrowia. Trudno też zignorować jesienią w kuchni grzyby leśne, które są niezwykle aromatyczne. Poniżej podajemy kilka pomysłów na przygotowanie niestandardowych zup, bazujących na darach jesieni. Może Was zainspirują?

Meksykańska zupa z dyni

Składniki:

  • 40 dag cebuli
  • 20 dag bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg dyni
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • szklanka śmietany kremówki
  • świeże liście kolendry

Sposób wykonania:

https://polki.pl/przepisy/zupy,meksykanska-zupa-z-dyni-przepis,10021398,artykul.html

Krem z kukurydzy na ostro

Składniki

  • Cebula biała – 4 szt.
  • Masło – 100 g
  • Kukurydza konserwowa – 500 g (2 puszki)
  • Chili świeże – 2 szt.
  • śmietana 30 % – 300 ml
  • Woda – 300 ml

Sposób wykonania:

https://smaker.pl/przepis-krem-z-kukurydzy-na-ostro,120372,aronwicha.html#

Kremowa zupa z jabłek z cynamonem

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 szklanki wody
  • 165 g jogurtu naturalnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa do posypania
  • 1/2 łyżki cukru
  • cynamon do posypania
  • 1/2 jabłka do dekoracji

Sposób wykonania:

https://zakochanewzupach.pl/kremowa-zupa-z-jablek-z-cynamonem/

Zupa jesienna

Składniki:

  • 2 plastry dyni (ok 30dag)
  • mały burak – może być też z listkami
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej wiejskiej ( w wersji bezglutenowej np. jaglanej)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki ugotowanej fasoli białej drobnej (może być z puszki)
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • opcjonalnie do podania kleks śmietany lub jogurtu

Sposób wykonania:

http://smakuje.blox.pl/2014/10/Zupa-jesienna.html