KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU

Opublikowano: 19-06-2017

TO IDEALNA PRZEKĄSKA NA LATO!


 Składniki:

  • bób świeży – 500 g
  • pasta tahini – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki
  • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
  • mięta – kilka listków
  • sól i pieprz – do smaku
  • ostra papryka w proszku – szczypta
  • czarny sezam – do dekoracji
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek

Przygotowanie:

Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).