• mąkę pszenną mieszamy z mąką „semoliną” i zmielonym kminkiem, dodajemy do nich 3 całe jaja i 3 żółtka, zagniatamy twarde ciasto dodając odrobinę wody
• rozwałkowujemy na grubość 1–2 mm zwijamy w rulon i kroimy cienkie nitki szerokości ok. 2 mm, przesypujemy mąką, przesuszamy
• gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez około 3 min
• paprykę układamy na blasze z pergaminem, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min
• upieczoną paprykę studzimy i obieramy ze skórki, miąższ kroimy w paski
• bakłażana obieramy cienko ze skórki (ok. 2 mm) i kroimy skórkę w paski, czosnek siekamy w plasterki
• ser parmezan ścieramy na tarce o drobnych otworach, sałatę „rucolę” kroimy na mniejsze kawałki
• na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy czosnek z bakłażanem, dodajemy paprykę i ugotowany makaron
• na końcu posypujemy sałatą i parmezanem; całość mieszamy i podajemy udekorowane całymi liśćmi sałaty „rucoli”
Dobre rady:
• upieczoną paprykę dobrze jest włożyć do plastikowej torby lub owinąć szczelnie folią plastikową i odstawić na 10 min – będzie się lepiej obierała
• zamiast sałaty „rucoli” możemy użyć świeżego szpinaku