Krem brokułowy
Opublikowano: 07-08-2009
Składniki na 4 porcje :
• 100 g sera Lazur błękitny
• 1 l bulionu drobiowo-wołowego
• 300 g brokuł świeżych lub mrożonych
• 50 ml śmietanki
• ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• biały pieprz
• przyprawa warzywna
Wykonanie:
1. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w bulionie ok. 45minut.
2. Ugotowane brokuły rozdrabniamy na jednolita masę – blenderujemy i doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i białym pieprzem.
3. Dla uzyskania gęstszego kremu zaciągamy zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu dodajemy śmietankę.
4. Krem podajemy z grzankami ziołowymi posypanymi startym serem Lazur błękitny
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach